Četvrtak 05.01.2012.
12:14
Beta

Izgledi Srbije u tužbi u Hagu nisu veći od hrvatskih

Ne slaže se s ocenama da je prvostepena osuđujuća presuda generalima Gotovini i Markaču povećala izglede za uspeh srpske kontratužbe za genocid: Mirjan Damaška
 

"Ima ih koji misle da su sad srpski izgledi za uspeh veći od hrvatskih. S tim se ocenama uopšte ne slažem. Neka ključna činjenična utvrđenja iz prvostepene presude zapravo otežavaju uspeh protivtužbe", rekao je Damaška za današnji Večernji list.

On je dodao da je "istina da Međunarodni sud pravde nije vezan za ta utvrđenja, ali se on za njima stvarno povodi".

Damaška nije, međutim, želeo da komentariše najave o mogućem povlačenju tužbi

Gotovini 24 godine robije za "Oluju"

za genocid koje su Srbija i Hrvatska međusobno podnele, rekavši da bi njegove primedbe bile nespojive s odgovornim obavljanjem funkcije koju mu je poverila bivša hrvatska vlada.

"To je posao pravne prirode koji pretpostavlja da će o utemeljenosti tužbe i protivtužbe odlučiti Međunarodni sud pravde, a ne razlozi političkog oportuniteta. To, međutim, nije slučaj s pregovorima koji bi mogli dovesti do povlačenja tužbe. Ti su pregovori stvar visoke politike, a u funkciju vladinog agenta nije uplitanje u tu politiku i u vladine političke poteze", naglasio je Damaška.

On je istakao da bi bilo štetno za parnicu ili za usheh eventualnih pregovora ako bi bilo šta o tome rekao. Dodao je i da postoji mogućnost da ga nova vlada razreši funkcije agenta, pa će onda možda javno izneti svoj stav o mogućnosti povlačenja tužbe za genocid.

2024 © - Vesti online