Četvrtak 05.01.2012.
12:09
Press

Sekretar zabranio alkohol u Skupštini

Zbog opijanja zaposlenih za vreme praznika, zabranjen alkohol u parlamentu
 

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović zabranio je uživanje i usluživanje alkoholnih pića u bifeu i restoranu republičkog parlamenta, kao i unošenje i držanje alkohola u toj instituciji, saznaje "Press". Ova naredba stupila je juče na snagu, a odnosi se na sve zaposlene u Skupštini.

Pored zabrane o unošenju i konzumiranju alkohola u Skupštini Srbije, u naredbi se zabranjuje i ulazak alkoholisanih lica u parlament.

Kako "Press" saznaje, povod za ovu odluku generalnog sekretara bilo je preterano opijanje zaposlenih u parlamentu pred novogodišnje praznike. Inače, konzumiranje i dolazak na posao u alkoholisanom stanju u državnim institucijama je strogo zabranjeno prema Zakonu o državnim službenicima.

Psiholog Žarko Trebješanin ističe da je ovu zabranu morao da izazove veliki problem opijanja na radnom mestu u najvišoj zakonodavnoj instituciji.

"Nijedan zakon se ne donosi ukoliko ne postoji praksa da se ljudi ponašaju neprilično. Svaki zakon se i donosi da bi se neprilično ponašanje ograničilo, ako ne i iskorenilo. Čak i sa psihološke, a ne zakonske strane, ljudima nema potrebe zabranjivati nešto ako nisu već imali tendenciju to da rade. Najgore od svega je što sve to u Skupštini verovatno ima i mnogo veće razmere nego što mi to možemo da zamislimo", istakao je Trebješanin.

On kaže da u Narodnoj skupštini na poslaničkim mestima "umesto najboljih sede najgori".

"Odavno je jasno da je Skupština, koja bi trebalo da bude ogledalo onoga kakav je naš narod, pokazuje nas same mnogo ružnijim nego što jesmo. Mogu samo da zamislim ko sve tamo sedi, čast izuzecima, naravno", rekao je Trebješanin za "Press".

2024 © - Vesti online