Četvrtak 05.01.2012.
11:37 >> 13:52h
Dnevni avaz

Uhapšen Srbin po poternici Zagreba

Uhapšen zbog ratnog zločina

Štrbac je naveo da je protiv Blagojevića Županijski sud u Slavonskom Brodu otvorio istragu još 1996. godine, a na Interpolovoj poternici se nalazi od 2006. Međutim, Štrbac nema podatke za koji konkretno ratni zločin se tereti uhapšeni.

Blagojević se nalazi i na spiskovima 1.549 lica koja su procesuirana, odnosno koja su pod istragom, optužena ili osuđena u Hrvatskoj zbog ratnih zločina.

Prema rečima Štrpca, u Hrvatskoj je istraga protiv Blagojevića otvorena još 1996. godine da bi 1997. dobila status "istrage u prekidu", što znači da predmet ostaje aktivan iako nema istrage.

"Istraga je 1997. godine stavljena u mirovanje sve do ovog hapšenja", naveo je Štrbac, dodajući da je već bilo prigovora Hrvatskoj da mirovanje istrage ne može toliko dugo da traje, jer se tako ugrožavaju ljudska prava.

Štrbac je naveo da je Milorad Blagojević 109. Srbin koji je uhapšen po međunarodnoj poternici iz Hrvatske.

Od tog broja, 31 uhapšeno lice je izručeno Hrvatskoj, od čega je protiv njih 13 obustavljen postupak ili je optužba prekvalifikovana sa ratnog zločina u oružanu pobunu, koja podleže amnestiji i za koju se ne može tražiti obeštećenje od Hrvatske za vreme provedeno u pritvoru.

"Ovoliki broj obustava pokazuje da je Hrvatska zloupotrebila Interpol. Može se desiti da i protiv Blagojevića bude obustavljen postupak kada vide da nema dokaza i da mu se optužnica prekvalifikuje u oružanu pobunu koja podleže amnestiji", dodao je Štrbac.

2024 © - Vesti online