Sreda 04.01.2012.
20:04
Beta

Sveštenik kažnjen zbog poslaničkog mandata

Kazna za sveštenika zbog dva osvojena mandata
 

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je saopštio da su Grubišiću uskraćena ovlašćenja kao što su ispovedanje, propovedanje i slavljenje mise, a zabranjeno mu je nošenje svešteničkog odela. U saopštenju se navodi da Grubišić zadržava pravo na penziju.

Nadbiskup je naveo da je Grubišiću izrečena kazna posle više upozorenja i razgovora, zbog toga što neće da se pokori onome što mu je zakonom zabranjeno, već je uporan u neposlušnosti i kršenju crkvene discipline.

Kao razloge za izricanje kazne, nadbiskup je naveo Grubišićevo aktivno učešće u politici osnivanjem stranke tzv. Građanske akcije, a kao razloge je naveo i prihvatanje poslaničkog mandata i neprilično ponašanje.

Ivan Grubišić najavio žalbu višim crkvenim instancama u Hrvatskoj i u Vatikanu.

"Obrazloženje odluke se ne odnosi na mene jer nisam osnovao nikakvu političku stranku, nego udruženje građana", rekao je Grubišić, prenose hrvatski mediji.

On je i ranije izjavljivao da je u Sabor ušao kao građanska opcija što se ne kosi s kanonskim propisima koji sveštenicima ne dozvoljavaju političko organizovanje.

Iako nije prvi sveštenik u Saboru Hrvatske, Ivan Grubišić je prvi kome je izrečena kazna.

Hrvatski mediji pišu da je kazna izrečena Grubišiću, tzv. "suspenzija a divinis", jedna od najtežih i primenjuje se veoma retko.

2024 © - Vesti online