Četvrtak 05.01.2012.
08:00
Smedia

Žito torta

Ako do sad niste voleli žito, ovo je idealna prilika da mu pružite još jednu šansu
 

Sastojci:

Kora
* 250 gr meda
* 200 gr šećera
* 400 gr brašna
* 1 kašičica sode bikarbone
* 2,5 dcl piva

Fil
* 150 gr mleveno (kuvano) žito/pšenica
* 300 gr mlevenih oraha
* 350 gr šećera
* 2 kesice vanile
* 1 kašičica muskatnog oraščića(prah)

Priprema:

1. Brašno, šećer, med i sodu bikarnonu zamesiti sa 2,5 dcl piva. Masa će biti malo ređa a ipak dovoljno gusta da je poravnate u plehu koji ste prethodno oblozili papirom za pečenje.
2. U zagrejanoj rerni pecite koru 20-ak minuta, ne duže, a zatim izvadite pleh i ostavite da se kora ohladi. Hladnu koru isecite u četiri jednake trake.

Fil:

1. Oprano žito ostavite u posudi sa vrućom vodom, preko noći. Sutradan promenite vodu i stavite na ringlu da se kuva. Kuvano žito ocedite, sameljite u mašini za mlevenje mesa, ili sa seckalicom. Mozda bi pomogao i štapni mikser.
2. Šećer staviti u šerpicu, preliti sa 2 dcl vode i kuvati dok se ne rastopi. Dodati mleveno žito, nastaviti kuvanje kratko, uz mešanje. Na kraju dodajte mlevene orahe, muskatni oraščić i vanilu.
3. Kore se premazuju vrućim filom!!!Istim filom premažite tortu spolja i obložite mlevenim orasima.

Posluživanje i napomena

Kad kuvate žito, neka uvek bude veća količina od 150 gr, tako da i u fil ubacite malo više nego što treba po receptu. Ostatak žita pojedite klasično, sa šlagom.

- Od mase se mogu napraviti kuglice od žita, prelivene čokoladom za kuvanje.

- Od istih sastojaka, umesto pravougaone torte možete da napravite rolat.

- Tortu možete da napravite u okruglom obliku. U tom slučaju kore pecite na papiru na kome ste prethodno iscrtali krugove ...koliko krugova, toliko kora!

- Bilo koju varijantu da pravite, obavezno napravite dan pre nego što planirate da je služite. Kora treba da upije vlagu iz fila, piše Coolinarika.

2024 © - Vesti online