Sreda 04.01.2012.
17:47
Beta

Počela kontrola marži u prodavnicama

Vlada Srbije je uredbom 30. decembra na šest meseci ograničila ukupnu stopu marže na 10 odsto za pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo biljno ulje, kravlje mleko, jogurt, šećer, sveže meso i ribu.

Uredbom je na šest meseci ograničena ukupna stopa marže na 10 odsto za pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo biljno ulje, kravlje mleko, jogurt, šećer, sveže meso i ribu
 

Kako je danas saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede biće kontrolisani "svi značajniji snabdevači na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou".

Posebna pažnja biće posvećena velikim trgovinskim lancima te će se nadzor obaviti i u njihovim sedištima, i u maloprodajnim objektima. Kako je navedeno, biće kontrolisane i specijalizovane prodavnice - mesare, ribarnice i prodavnice mlečnih proizvoda. U saopštenju se navodi da su u prvoj fazi planirane 762 kontrole.

Tržišni inspektori će obaveštavati trgovce o obavezama i načinu poslovanja u skladu sa odredbama Uredbe. Inspektori će proveriti popisne liste robe u prodavnicama od 31. decembra 2011. godine i prijem robe na koju se uredba odnosi od 1. januara.

U slučaju nepravilnosti inspektori će rešenjem dati nalog za njihovo otklanjanje u roku od tri dana. Ukoliko po isteku tog roka nalog inspektora nije izvršen, preti privremena zabrana prometa određene robe, privremena zabrana obavljanja delatnosti i podnošenje prijave za pokretanje prekršajnog postupka.

2024 © - Vesti online