Sreda 04.01.2012.
17:16
Beta

Srećković na doručku kod Obame

Prema oceni Ministarstva za dijasporu, za Srbiju je značajno to što su ove godine organizatori skupa senatori Alabame i Arkanzasa Džef Sešns i Mark Prajor, koji su u grupi od 24 senatora 2006. pozvali predsednika Džordža Buša da podrži demokratske vlasti u Srbiji.

Srđan Srećković

Oni su, u pismu Bušu, ukazali da je Srbija od vitalnog značaja za budućnost jugoistočne Evrope i regionalne interese SAD. Zajednička molitva nekoliko hiljada lidera iz celog sveta iz oblasti politike, biznisa i religije po tradiciji se održava prvog četvrtka u februaru.

Domaćin Molitvenog doručka, kome prisustvuje i do 4.000 zvanica od kojih je trećina iz više od 130 zemalja, je američki Kongres. Manifestacija traje više dana i pored centralnog događaja podrazumeva i niz pratećih skupova i seminara i susrete sa američkim kongresmenima.

Srećković će posetu Vašingtonu, pored susreta sa predstavnicima američke administracije, iskoristiti i za susrete sa dijasporom. Tradicija Nacionalnog doručka ustanovljena je u vreme predsednika Dvajta Ajzenhauera i 1953. godine kada je održana Molitva za Ameriku.

Tadašnji senator Frenk Karlson iz Kanzasa spontano je pozvao Ajzenhauera u Senat na zajedničku molitvu za uspeh njegove Vlade. Prvobitna ideja da se svi političari zajedno mole za mir i uspeh SAD prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na kome svetski lideri mole za mir u svetu.

2024 © - Vesti online