Sreda 04.01.2012.
14:09
Vestionline

Merkelova uprkos skandalu podržava Vulfa

"Kancelarka ja potpuno uverena da će predsednik odgovoriti na sva preostala pitanja", rekao je na konferenciji za novinare Vladin portparol Georg Štrajter i dodao da Merkelova uvažava predsednikov rad.

Ceni predsednikov rad: Angela Merkel i Kristijan Vulf

Skandal preti da omete veliki trud koji Merkelova ulaže u rešavanje dužničke krize u evrozoni. Kritičari smatraju da ova afera nepovoljno utiče na njeno rasuđivanje, pošto se ona snažno založila za Vulfov izbor 2010. godine.

Ukoliko Vulf bude primoran da podnese ostavku, Merkelova će biti suočena sa teškim zadatkom da pronađe naslednika iza kojeg će okupiti svoju koaliciju desnog centra.

Nekoliko konezervativnih i opozicionih poslanika okrenuli su leđa Vulfu u poslednjih nekoliko dana, a nemački mediji sve oštrije kritikuju predsednikovo ponašanje.

Vulf je pozvao je telefonom glavnog urednika "Bilda" prošlog meseca i zapretio tužbom ukoliko list objavi članak o njegovom privatnom zajmu za kupovinu kuće, koji je dobio uz veoma nisku kamatu.

"Bild" je sredinom decembra pisao da je predsednik pred državnim organima prikrio svoje veze sa jednim bogatim biznismenom iz Donje Sakosonije, čija supruga mu je pozajmila 500.000 evra. Predsednik se u međuvremenu izvinio i zbog skandala sa zajmom i zbog telefonskog poziva "Bildu".

Uloga nemačakog predsednika je uglavnom ceremonijalna, a Vulf je stupio na funkciju pre 18 meseci.

2024 © - Vesti online