Sreda 04.01.2012.
10:56
Beta

Novi ZKP: Tužilac izvodi dokaze umesto suda

Foto: Ilustracija
 

Tužilačka istraga predviđa da je teret dokazivanja optužbe na tužiocu umesto dosadašnje prakse u kojoj sud po službenoj dužnosti izvodi dokaze.

Zakonik predviđa da javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, odlučuje o nepreduzimanju ili odlaganju krivičnog gonjenja, sprovodi istragu, zaključuje sa okrivljenim sporazum o priznanju krivice i sporazum o svedočenju, a ovlašćen je da izjavi žalbu i podnosi vanredne pravne lekove.

Novi ZKP, usvojen 26. septembra prošle godine u Skupštini Srbije, će se za ostala krivična dela primenjivati od 1. septembra 2012. godine.

Jedna od njegovih novina je da je odbrani omogućeno da u toku istrage prikuplja dokaze i materijal u svoju korist.

Zakonik predviđa i sporazume o svedočenju okrivljenog i sporazum o svedočenju osuđenog, proširena je mogućnost određivanja jemstva, a preciznije su utvrđeni i kriterijumi za izricanje novčane kazne i kazne rada u javnom interesu, kao i njihovo zamenjivanje kaznom zatvora.

Novina je da za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, branilac može biti samo advokat sa najmanje pet godina prakse.

Kada je reč o žalbi, prvostepeni sud može ponovo otvoriti glavni pretres i nastaviti dokazni postupak ako su u žalbi iznete činjenice i predloženi novi dokazi.

2024 © - Vesti online