Sreda 04.01.2012.
09:39
Srna

Dačić: O Kosmetu pričati samo sa SAD

On je naveo da Zapad misli da Srbija igra neku igru, a da u suštini želi da se okrene Rusiji, dok Rusija smatra da je Srbija, u stvari, samo poštuje zbog KiM, a da želi da uđe u NATO.

Real-politika?: Ivica Dačić

"I onda niko u stvari neće da 'zalegne' za nas. Ako smo uz Rusiju onda Putin ili Medvedev imaju pravo, ali i neku ljudsku obavezu da sa Angelom Merkel osim gasa porazgovaraju i o srpskim interesima. Ili, ako je u pitanju Amerika, ako mi imamo neki zajednički interes sa njima, da i ona onda malo pogura", dodao je Dačić.

"Evropa koliko god je to moguće, ali ne po svaku cenu"

On se založio za odgovornu i efikasnu vlast, koja bi mogla da pronađe kompromis sa Evropom i to pod parolom "Evropa koliko god je to moguće", a ne "Evropa po svaku cenu". "Dakle, koliko nam je korisno... I da budemo prisutni tamo gde je naš nacionalni državni interes u pitanju kao što je Kosovo, ali ne samo Kosovo, već više od milion Srba u Republici Srpskoj", naveo je Dačić.

On je ocenio da je Evropa umorna od Balkana i da su i građani Srbije umorni od Evrope.

Šta je to što branimo na Kosmetu?

On je rekao da Srbija po pitanju KiM treba da definiše šta je to što brani i što hoće i onda da to brani do kraja, te dodao da za Srbiju nije "crvena linija" želja da se vrati u Prizren ili u Đakovicu, nego napad na Srbe na Kosovu i Metohiji, na sever Kosova, manastire, enklave.

"Kada sam govorio da Srbija ne treba da govori da neće da ratuje, to je bila poruka za Tačija da nismo podigli belu zastavu i da on nema odrešene ruke", naveo je Dačić.

Realnost i razgraničenje sa Albancima

On je ponovio da se zalaže za što skorije razgraničenje Srba i Albanaca na Kosmetu, odnosno da Srbi koji žive na Kosovu imaju poseban status od nečega što se zove nezavisna država Kosovo, te dodao da treba uvažiti realnost koja postoji na terenu i da su se na Kosovu "linije same nacrtale".

Dačić je rekao da se izvinjava građanima Srbijez zbog problema koji su nastajali u vreme 1990-ih godina, kada je Socijalistička partija Srbije bila na vlasti.

2024 © - Vesti online