Sreda 04.01.2012.
09:30
Vesti

Vehabije kupile celo srpsko selo

VODI GLAVNU REČ: Muhamed Porča

Novac za kupovinu kuća i imanja donošen im je iz Beča u koferima.

Pare su obezbedili vođa vehabijske zajednice u Beču Muhamed Porča, koji od 1993. godine radi kao predavač u bečkom ogranku Visokog saudijskog komiteta, i njegov saradnik Nedžad Balkan, poznatiji kao Abu Muhamed. Oni su, ujedno, ključni ljudi vehabijske zajednice u Austriji.


Prema navodima "Slobodne Bosne" u vehabijsku zajednicu u Gornjoj Dubnici, u Federaciji BiH, treba da se nasele radikalne vehabije poreklom iz Sandžaka, Makedonije i Kosova. A njihov zadatak je da život u selu urede prema "pravom šerijatu".


Ulogu vođe ove zajednice trebalo bi da preuzme radikalni verski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imanović.

Kao mogući naslednici Imamovića u Gornjoj Maoči pominje se šejh Bilal Bosnić iz Bužima kod Cazina. On je formirao tri jake vehabijske zajednice - u Bihaću, okolini Bužima i Cazina. Bosnić se pročuo pozivima na rat protiv nevernika i pesmom u kojoj su stihovi: "Neka islam vlada svuda, neka kjafir (nevernik) nema kuda, osim da se pokori".

Bosnića će u Bihaćkoj krajini zameniti Emir Kovačević iz Goražda.

Po receptu iz Gornje Maoče

 

U tekstu "Slobodne Bosne" je navedeno da je prava vehabijska zajednica osnovana u selu Bočinja kod Maglaja, da je to bio prvi pokušaj da se "uvede šerijatska država". Ali, taj projekat je pod pritiskom međunarodne zajednice propao, pa su se vehabije preselile u Gornju Maoču. Kada se pokazalo da je eksperiment u Gornjoj Maoči dao dobre rezultate, vehabijska braća iz Austrije krenula su u okupaciju Gornje Dubnice.

2024 © - Vesti online