Sreda 04.01.2012.
12:04
O. Đoković - Vesti

Svi smo zatočenici alavih moćnika

Izbor novih ličnosti ili dovođenje druge političke garniture na vlast ne može danas ništa promeniti u Srbiji: Nikola Šuica
 


Rodom je iz Beograda. U braku je sa Gordanom, takođe arhitektom, sa kojom ima dve ćerke i šestoro unučadi. Ovaj čovek, koga rođaci i prijatelji smatraju velikim veseljakom, a koji je i pesnik, pisac i animator, kako sam kaže "društvenog kluba Mon Ami", podelio je sa čitaocima "Vesti" svoja razmišljanja o krizi u Evropi, aktuelnoj situaciji u Srbiji, kao i očekivanja od ove godine koja nisu nimalo vesela.


Kako iz vaše perspektive izgleda budućnost Srbije?
- Smatram da izbor novih ličnosti ili dovođenje druge političke garniture na vlast ne može danas ništa promeniti ni u Srbiji, ni u Francuskoj, jer prava vlast više nije u rukama političara, već moćnih svetskih finansijera. To se najbolje videlo u Italiji kada je smenjen demokratski izabrani predsednik Silvio Berluskoni da bi njegovo mesto zauzeo bankar koji ima zadatak da sroza sve one socijalne prednosti koje su do sada imali radnici u Italiji.
 

I, sve to preslikavate na Srbiju?
- Tačno. Ko god bude vlast u Srbiji moraće da vodi politiku koju diriguju finansijski moćnici.
 

Da li je u rukama tih moćnika i sudbina Kosova?
- Ukoliko vlast u Srbiji i dalje bude izražavala želju da uđe u Evropsku uniju, što je neminovno, a što postaje sve manje zanimljivo, jer se EU raspada, moraće da proguta gorku kosovsku pilulu. Srbi na Kosovu ni danas, kao ni ubuduće, neće moći da očekuju nikakvu pomoć sa strane. Srbija to mora prihvatiti, ali, kao što je govorio patrijarh Pavle, ne treba ništa da potpiše.
 

Žitelj ste Evrope koja je trenutno na klimavim nogama?
- Finansijska kriza koja je proklamovana pre tri godine je deo plana koji sprovode svetski finansijski moćnici. U toj krizi velike multinacionalne kompanije, osiguravajuća društva i banke neće pretrpeti nikakve gubitke. U krizi će, na žalost, stradati samo građani koji će morati da podnesu sve njene posledice.
 

Sumorna ocena za Novu godinu?
- Da, šta da se radi, tako, nažalost, sve izgleda. Međutim, i pored toga ja sam ipak optimista. Smatram, naime, da su ljudi, posebno mladi, kroz istoriju uvek pronalazili snagu da prebrode nesreće i pronađu siguran put u budućnost i ubeđen sam da će tako biti i ovog puta.

2022 © - Vesti online