Sreda 04.01.2012.
06:37
Press

Demokrate obećavaju izgradnju, naprednjaci reforme

Demokrate planiraju da nastave da grade Srbiju punom parom

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan kaže da će glavno "oružje" demokrata za izbornu bitku biti ono što je urađeno u protekle četiri godine.


- To je osnovno merilo rada svake stranke na vlasti, ali i u opoziciji. Ne bih previše ulazila u detalje, ali istakla bih koliko se u Srbiji gradilo za vreme mandata ove vlade, zatim ostvarenu stabilnost uprkos ekonomskim udarima sa gotovo svih strana, kao i ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Smatram da ne postoji nijedna oblast u kojoj nije ostvaren napredak za poslednje četiri godine - rekla je Trivanova.


Svi u borbu protiv korupcije

Naprednjaci, kao najveći rival DS-a, pored kritike vlasti ponudiće i rešenja za probleme.


- Imamo ozbiljan i dobro napisan program koji je faktički ostvariv, a reformu vlasti ćemo sprovesti dovođenjem odgovornih i poštenih ljudi koji ne moraju biti članovi SNS-a, već će tu biti mesta i za profesionalce i nestranačke ličnosti koje mogu da doprinesu preporodu Srbije. Napravićemo vladu čiji će osnovni prioriteti biti da građani žive bolje i odlučna borba protiv kriminala i korupcije - naveo je funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović.


Ključni predizborni adut URS-a su decentralizacija i "rešenja za najveće probleme Srbije".


- Najpre decentralizacija, zatim ekonomski program i program za poljoprivredu - najavljuju u URS-u.


Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović ističe da su radikali jedina opoziciona stranka, zato što "nikada nisu šurovali sa vlašću, za razliku od svih drugih".


- Nas pre svega odlikuje čisto opoziciono delovanje koje se najbolje ogleda kroz dosledno i principijelno zalaganje za borbu protiv kriminala i korupcije, kao i pritisak na vlast da uradi više za ekonomski i socijalni oporavak zemlje. Ono po čemu se izdvajamo je i čvrsta opredeljenost za saradnju sa Rusijom i Kinom, i na tome ćemo i ubuduće insistirati - kaže Todorović.


Predsednik JS-a Dragan Marković Palma kaže da je najveći adut saveza njegove stranke i SPS-a to što "mogu da urade sve što obećaju" i što je to "jedina koalicija sa licencom građana".


- Građani znaju da naša obećanja nisu samo reči, već su dela. Nudimo nova radna mesta i subvencije za porodične radnje, socijalnu pravdu kako bi novac dobijali oni koji imaju više dece, a nemaju posao, borbu protiv bele kuge tako što će svuda gde budemo imali odbornike svako dete koje se rodi od 1. juna do 31. decembra dobiti 1.200 evra. Naravno, borićemo se i za ulazak u EU i nastavak dijaloga sa Prištinom - naveo je Marković.


Svi nude ekonomski razvoj

Narodni poslanik iz redova LDP-a Bojan Đurić poručuje da je jedan od aduta Preokreta okupljenog oko te stranke čista evropska i životna politika.


- Naši ciljevi su dobijanje datuma pregovora sa EU do kraja godine, protresanje sistema javnih preduzeća koji nam odnosi milijarde evra, prestajanje sa zaduživanjem i demontiranje svemoćnog partijskog sistema, kako bismo konačno uredili državu - rekao nam je Đurić.


Portparol DSS-a Petar Petković kaže da je ta stranka već usvojila predizborni program sa šest ciljeva.


- Prvi cilj je ekonomski razvoj, jer samo stabilna Srbija može da se izbori za svoje interese. Cilj je očuvanje ustavnog poretka, zatim vojna i politička neutralnost, saradnja sa RS, dobri odnosi sa svim velikim silama i zaustavljanje bele kuge u Srbiji - naveo je Petković.

2024 © - Vesti online