Sreda 04.01.2012.
04:01
Beta

Primirje Izraela i Palestine?

Ipak, kako navodi agencija AP, današnji sastanak u prisustvu međunarodnih diplomata označava najveću šansu za obnovu mirovnih pregovora poslednjih meseci.

Izraelci i Palestinci sastali su se danas u Jordanu prvi put od septembra 2010. u pokušaju da nađu formulu za obnovu mirovnih pregovora
 

Palestinski pregovarač Saeb Erakat i izraelski izaslani Jitzak Molko sastali su se danas poslepodne sa predstavnicima takozvanog Kvarteta (SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije) u zgradi ministarstva spoljnih poslova Jordana u prisustvu jordanskog šefa diplomatije Nasera Džudeha, saopštilo je jordansko

ministarstvo.

Posle toga su se palestinski i izraelski predstavnici sastali odvojeno u prisustvu njihovog jordanskog domaćina ministra Džavea Džudeha da razmene stavove o ključnim pitanjima bezbednosti i granica između Izraela i buduće palestinske države.

Jordanski ministar je prethodno razgovarao sa predstavnicima Kvarteta, prenela je jordanska novinska agencija Petra.  Međunarodni Kvartet mesecima radi na tome da se obnove mirovni pregovori, i nada se da će konačni mirovni sporazum moći da bude postignut do kraja godine. Za sada, kako navodi agencija AP sama obnova mirovnih pregovora bi predstavljala uspeh.

Šta je čije?

Pregovori su prekinuti u septembru 2010. godine kada je istekao moratorijum na izgradnju izraelskih naselja na palestinskim teritorijama. Palestinci su odbili da se vrate za pregovarački sto dok Izrael gradi naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, oblastima koje je Izrael zauzeo 1967. u bliskoistočnom ratu i koje

* Izrael oslobodio i preostale palestinske zatvorenike

* Izrael "odmrzao" novac Palestincima

Palestinci vide kao deo njihove buduće države. Palestinci takođe traže od Izraela da
se obaveže da se vrati na granice pre 1967. godine, i da to bude osnova pregovora za konačne granice. Međunarodna zajednica je u velikoj meri podržala Palestinske stavove o naseljima i granicama, ali ipak nije to postavila kao uslov za obnovu pregovora.

Ovo je prvi put da se specijalni izaslanik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i palestinski pregovarč sastaju javno od septembra 2010. godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je uoči današnjeg sastanka da ukoliko Izrael prihvati njegove uslove "mi ćemo ići na pregovore". On je rekao da su Palestinci postavili 26. januar kao rok za obnovu pregovora posle čega će "preduzeti nove mere". Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je stalno odbijao palestinske
zahteve o izgradnji naselja, i rekao da pregovori treba da se obnove bez ikakvih preduslova.

Jordan navija za obnovu mirovnih pregovora

Jordanski kralj Abdulah Drugi je molio Izrael i Palestince da obnove mirovne pregovore. Kralj Abdulah je zabrinut zbog sve većeg uticaja islamističkih grupa na bliskom istoku i strahuje da bi dalji zastoj u mirovnom procesu mogao da ojača radikalne elemente. Jordan je zauzeo optimistički stav po pitanju današnjeg sastanka ocenivši da se radi o "ozbiljnom naporu da se dođe do zajedničkog stava za obnovu direktnih pregovora", kako je rekao portparol ministarstva spoljnih  poslova.

Ban Ki Mun pozdravio izraelsko-palestinski susret

Generalni sekretar Ujedinjinenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je danas održavanje sastanka između izraelskih i palestinskih predstavnika u Amanu i pozvao ih da idu dalje ka "uspostavljanju dinamike ka trajnom miru".

2024 © - Vesti online