Utorak 03.01.2012.
15:02
24sata.rs

Supervulkan u Nemačkoj preti da uništi pola Evrope

Foto: Ilustracija
 


Ovo "čudovište" eruptira svakih 10 do 12 hiljada godina, a poslednja velika erupcija dogodila se pre 12.900 godina što znači da je nova samo pitanje vremena.Kako prenosi britanski Dejli mejl, supervulkan u Nemačkoj se nalazi nedaleko od Bona, a sposoban je da izbaci milijarde tona magme.


Prilikom poslednje erupcije ovaj vulkan je kamenjem i pepelom pokrio preko 1000 kvadratnih kilometara, a nekolicina manjih potresa zabeleženih prošle godine u toj regiji upućuje kako se možda budi.

Stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla dovesti do razaranja širokih razmera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao sunce. Eksplozija supervulkana uticala bi na ogromno područje Evrope koje bi se protezalo od zapadnih obala Velike Britanije, severa Danske, na jug do sredine Apeninskog poluostrva i na istok do Slovačke.

Supervulkan slične veličine i snage, "Mount Pinatubo" na Filipinima, eruptirao je 1991. godine i postao najveća erupcija u 20. veku. Izbacio je deset milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpornog dioksida, 16 kubnih kilometara pepela koji je uzrokovao globalni pad temperature za pola stepeni.

Vulkanolozi veruju da je supervulkan pod jezerom Laher aktivan zbog ugljendioksida koji se u obliku mehurića pojavljuje na površini vode.

2024 © - Vesti online