Utorak 03.01.2012.
10:53
Beta

Zastava oružje planira izvoz na američko tržište

Direktor "Zastava oružja" Rade Gromović je rekao agenciji Beta da je kupcima u SAD ponuđen novi proizvodni program, pre svega poluatomatski lovački karabin, prilagođen potrebama tog tržišta.

"Planiramo da isporučujemo i novu malokalibarsku pušku koju smo takođe razvili za američko tržište, koja treba da uđe u serijsku proizvodnju u drugoj polovini naredne godine. Plasiraćemo i pištolje iz familije CZ M 88 kao i stariji modeli pištolja M 57 u novoj varijanti", rekao je Gromović.

Zastava namenila nekoliko modela pušaka i pištolja za američko tržište

Prema njegovim rečima, izvesno je da će ove godine biti veći izvoz Zastava oružja na američko tržište, kao i bogatiji asortiman ponude.

U najavi je za 2012. godinu i zaključivanje ugovora o plasmanu vojnog programa na tržište Bliskog istoka i nastavak realizacije ugovora o transferu tehnologije za Ministarstvo odbrane i industrije Azerbejdžana.

"Planiramo ugovaranje aranžmana u vrednosti između 150 do 200 miliona dinara za nastavak opremanja Vojske Srbije puškama M 21 i podcevnim bacačem granata", rekao je Gromović.

On je izrazio očekivanje da će ti ugovori obezbediti stabilizaciju poslovanje fabrike u narednoj godini, nakon teške 2011. u kojoj je izvoz bio 11 miliona dolara, što je polovičan rezultat u odnosu na 2010. godinu.

"Ulazimo u novu godinu sa više optimizma i planom da izvezemo robu u vrednosti od oko 25 miliona dolara", rekao je Gromović.

Prema njegovim rečima, fabrika sa tradicijom proizvodnje oružja dugom 159 godina ima perspektivu, ali je potrebna i briga države oko ulaganja u njenu modernizaciju.

"U nekim delovima fabrike imamo scene kao iz 19. veka, radi se na starim mašinama, a uprkos tome izrađujemo proizvode visokog kvaliteta, za svetsko tržište", rekao je Gromović.

Programom konsolidacije, koji je sačinjen u fabrici, procenjeno je da su preko potrebna investicije od oko 22 miliona evra u naredne tri godine.

Gromović je ukazao i na važnost rešavanja pitanja statusa fabrike, viška zaposlenih, ali i razmatranje mogućnosti zapošljavanje mladih kadrova.

U kragujevačkoj fabrici oružja je zaposleno 1.945 radnika, a u 2011. godini fabriku je uz socijalni program napustilo oko 200 oružara.

2024 © - Vesti online