Utorak 03.01.2012.
00:01
Večernje novosti

Amerikanci odlaze sa Kosmeta!

Povlačenje američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na Kosmetu
 

To je javila albanska agencija NOA, pozivajući se na visoke izvore iz američke administracije, uz upozorenje ”da povlačenje američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na Kosovu”.


Predsednik Američko-albanske građanske lige Džo Diogardi i još nekoliko albanskih lobista razgovarali su o tom pitanju sa predsednikom Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa Bakom Mekeonom. Zvaničnici Lige insistirali su da se povlačenje američkih vojnika odloži do reševanja situacije na severu Kosova.


Odlazak Amerikanaca sa Kosova znači i napuštanje baze Bondstil kod Uroševca, koja je postala ”finansijski teret” Americi, pa se novim vojnim budžetom i strategijom u regionu predviđa njeno gašenje.


Američke diplomate navele su da SAD ne želi da ”drži više od onoga što je neophodno”, posebno u regionima koji ”više nisu tako visoko na listi američkih prioriteta”.


Albanski lobisti u SAD žele da Amerikanci tu bazu predaju Turcima, koji su ”odani saveznici” Kosova.


Baza Bondstil izgrađena je juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo. Šatore, koje je postavila prethodnica snaga SAD, u nekoliko narednih godina zamenile su montažne kućice.

2024 © - Vesti online