Ponedeljak 02.01.2012.
23:39

Hoće li se Severna Koreja promeniti?

Imamo mogućnost da menjamo Koreje: Predsednik Južne Koreje
 

On je rekao da stabilnost i mir na podeljenom poluostrvu za njega predstavljaju prioritet i dodao da se posle promena u rukovodstvu Severne Koreje "otvara mogućnost" za poboljšanje odnosa dve zemlje.

Pregovori o nastavku pomoći Severnoj Koreji mogli bi da budu nastavljeni ako Pjongjang - koji poseduje atomsku bombu – obustavi svoje nuklearne aktivnosti, rekao je Li.

On je, međutim, ukazao da će Južna Koreja podrobno čuvati svoju nacionalnu bezbednost "dokle god postoji mogućnost od provokacije sa Severa", i da će "snažno odgovoriti" ako do provokacije dođe.

Dve zemlje su tehnički i dalje u ratu, iako se on faktički završio 1953. godine.Mirovni ugovor nikada nije potpisan, a primirje je sklopljeno još 1953. godine. Vlasti komunističke, izolovane, Severne Koreje poručile su juče svojim građanima da će svog novog vrhovnog vođu Kim Džong Una braniti "do smrti".

Kim Džong Un je na toj funkciji nasledio svoga oca, Kim Džong Ila, koji je umro 17. decembra. Sahranjen je 28. decembra nakon masovnih izliva žalosti i propagandnih izveštaja državnih medija da je Kimovu smrt bila praćena prirodnim fenomenima.

Komisija za nacionalnu odbranu, moćno telo severnokorejskih vlasti, upozorilo je spoljni svet u petak da ne očekuje promene u politici novog rukovodstva zemlje.

2024 © - Vesti online