Ponedeljak 02.01.2012.
19:52
Beta

Nastavljeno suđenje Hosniju Mubaraku

Hosni Mubarak na nosilima stiže u sudnicu
 

Mubarak (83) je smešten na nosila po izlasku iz vozila i prebačen u sudnicu, kao što je bio slučaj i na ranijim ročištima na suđenju nastavljenom 28. decembra posle tromesečne pauze zbog bolesti optuženog.

Mubarak se tereti za saučesništvo u ubistvu više od 800 demonstranata tokom antivladinih protesta u januaru i februaru. Ukoliko bude proglašen krivim, mogla bi da mu bude izrečena smrtna kazna. Pod istim optužbama sudi se i bivšem ministru unutrašnjih poslova Habibu el-Adliu i šestorici bivših zvaničnika bezbednosnih službi.

Mubarak i njegova dva sina koji su u zatvoru, terete se i za korupciju.

Odbrana je sudu, kao dokaz Mubarakove nevinosti, podnela zahtev za razmotranje slučajeva nasilja i ubijanja demonstranata posle svrgavanja Mubaraka. Ranija ročišta ometali su sukobi između tužilaštva i odbrane, zbog čega je sudija zabranio prisustvo medija svedočenju visokih državnih zvaničnika.

U septembru, maršal Husein Tantavi, vođa egipatskog vojnog saveta koji je preuzeo vlast svedočio je bez prisustva medija. Mnogi Egipćani veruju da bi Tantavi - koji je 20 godina bio ministar odbrane Mubarakovog režima - mogao da odgovori da li je svrgnuti predsednik naredio ubijanje demonstranta.

Slučaj tužilaštva u velikoj meri zavisi od svedočenja članova predsednikovog užeg okruženja, uključujući bivšeg načelnika špijunske službe Omara Sulejmana, koga je Mubarak u vreme pobune postavio za potpredsednika.

2024 © - Vesti online