Utorak 03.01.2012.
08:00
Srna

Novi biosenzori rano otkrivaju rak pluća

Biosenzori bi trebalo da olakšaju raniju dijagnozu i tako značajno povećaju šanse za preživljavanje
 

To je moguće zbog promena koje nastaju u organizmu bolesne osobe koje se reflektuju u izdahnutom vazduhu pacijenta i omogućavaju utvrđivanje prisustva ovog tipa markera još u toku prvih faza bolesti.

Ljudski dah, zdrave ili bolesne osobe, sastoji se od stotina organskih jedinjenja. Ne postoji jedno specifično jedinjenje koje se koristi kao marker za dijagnozu raka pluća, nego se koristi niz biomarkera i njihova kombinacija. Ta jedinjenja mogu se naći u dahu zdravog čoveka u mjeri od 1-20 milijarditih delova, dok je kod obolelog taj broj veći za pet do deset puta.

U toku prve faze projekta prikupljeni su uzorci daha bolničkog osoblja. Detaljnom analizom reprezentativnih jedinjenja prisutnih u dahu izdvojena je grupa ili grupe jedinjenja za koje je utvrđeno da su markeri za prisustvo raka pluća.


Organska jedinjenja su analizirana gas hromatograf/spektometrija mase analizom. Potom su rezultati obrađeni statistički i urađeni strukturalni algoritmi da bi razdvojili i identifikovali zdrave i obolele uzorke, koji su od presudnog značaja za dizajniranje senzora.

Paralelno, ''Teknalia'' je razvila nove materijale za otkrivanje izdvojenih organskih jedinjenja da bi povećali osetljivost uređaja. Rezultat bi trebalo da budu biosenzori koji će olakšati raniju dijagnozu i tako značajno povećati šanse za preživljavanje.

2024 © - Vesti online