Ponedeljak 02.01.2012.
10:12
Srna

Južna Koreja inicira razgovore sa novim Bogom Severne Koreje

Kim Džong Un je, posle smrti oca, postao novi vrhovni vladar Severne Koreje
 

Šef južnokorejske države izrazio je volju da "otvori vrata" boljim odnosima sa Severnom Korejom i sa njihovim novim liderom, ali je upozorio na snažan odgovor u slučaju provokacija novog režima u Pjongjangu.


Li Mjung Bak, koji je pre četiri godine okončao pružanje bezuslovne pomoći Severnoj Koreji, istakao je da bi predstojeća godina mogla da donese promenu u prekograničnim odnosima i, možda, napredak u oblasti nuklearnog programa Pjongjanga.


"Situacija na Korejskom poluostrvu sada ulazi u novu prekretnicu. Međutim, trebalo bi da bude nova šansa usled promene i nesigurnosti. Naš najveći cilj je mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu. Ostavljamo otvoren prostor za razne mogućnosti. Voljni smo da na Korejskom poluostrvu otvorimo vrata novoj eri, ako Severna Koreja pokaže iskrenost", rekao je Li Mjung Bak.


Lijevi komentari objavljeni su nakon što je Kim Džong Un postao novi vrhovni komandant severnokorejske vladajuće stranke, vojske i naroda.


Severna Koreja optužila je u nedelju Mjung Baka da pokušava da izazove destabilizaciju jer su južnokorejske oružane snage stavljene pod stanje visoke pripravnosti posle smrti Kim Džong Ila.


List vladajuće severnokorejske stranke "Rodong Sinmun" navodi da Mjung Bak mora da "klekne i izvini se".

2024 © - Vesti online