Nedelja 01.01.2012.
17:51
Beta

Vojne i civilne penzije iz istog fonda

Foto: Arhiva

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje agenciji Beta je rečeno da će sve zahteve i procedure nakon prvog inicijalnog zahteva moći će da obave i podnesu u filijali fonda PIO u mestu prebivališta.


Kako je obrazloženo, dolazak u Beograd je neophodan zato što je Ministarstvo odbrane poslodavac svih vojnih lica, a njegovo sedište je u glavnom gradu.


Decembarsku penziju koja se isplaćuje u januaru vojni penzioneri će, kako su i navikli, dobiti iz dva dela, 6. i 21. u mesecu. Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su stupile na snagu početkom ove godine, predviđeno je da 1. januara 2012. godine vojna lica budu u jedinstvenom sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja, zajedno sa civilnim osiguranicima.


Poslove Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, od naredne godine, preuzme Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.


Kako je agenciji Beta rekla državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović, zakon predviđa da vojna lica penziju mogu steći uz beneficirani radni staž.


Tako je uslov za sticanje prava na starosnu penziju profesionalnog vojnog lica u 2012. godini 53 godine i 4 meseca života i 20 godina i 8 meseci staža osiguranja, od čega najmanje 10 godina i 8 meseci efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se računa beneficirani radni staž.


U Srbiji ima oko 50.000 vojnih penzionera i 37.000 osiguranika. Prosečno primanje vojnih penzionera iznosi oko 38.000 dinara.

2024 © - Vesti online