Subota 31.12.2011.
18:10
Beta

Monasi i Albanci zajedno protiv kamenoloma

Foto: Ilustracija

Žitelj Zočišta Bajram Šalja rekao je za Betu da su meštani protiv kamenoloma koji drugi put pokušava da otvori jedan biznismen Albanac, jer bi to između ostalog nanelo štetu vinogradarstvu, poljoprivredi, zdravlju ljudi, a moglo bi da ošteti i sam manastir.

"Protivimo se otavaranju kamenoloma koji nije u skladu sa odredbama o očuvanju životne srednine. Smatramo da bi kamenolom naneo trajne ekološke posledice vinogradarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, a samim tim i zdravlju stanovnika u celom kraju", rekao je Šalja.

Šalja je naveo da smatra da otvaranje kamenoloma nije u skladu sa Ahtisarijevim planom kada su u pitanju odredbe za očuvanje manastira Sveti Vrači, odnosno kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu.

Prema njegovim rečima, meštani Zočišta drugi put su opštini Orahovac uputili peticiju zajedno sa pismom podrške koju su dobili od monaha i igumana manastira, tražeći da se spreči otvaranje kamenoloma.

Monasi manastira Sveti Vrači u zahtevu navode da su ih Albanaci iz Zočišta obavestili da jedan biznismen ponovo pokušva da izdejstvuje dozvolu od opštine za otvaranje kamenoloma iznad sela i manstira.

"Detonacije, buka drobilica i teških teretnih vozila narušila bi molitveni mir u manastiru u koji u potrazi za isceljenjem dolaze vernici svih veroispovesti", upozorilo je bratstvo manastira.

U zahtevu je ukazano i da bi detonacije i miniranja mogla izazvati trustove i rastresitost terena i tako prouzrokovati oštećenja na crkvi i drugim manastirskim objektima.

Monasi u zahtevu podsećaju da je po svim svetskim standardima u blizini verskih objekata izuzetne kulturno istorijske vrednosti, kao što je taj manastir koji je obnovljen u 14. veku na temeljima starohrišćanke bazilike iz 4. veka, zabranjena izgradnja proizvodnih postrojenja čija eksploatacija i proizvodni procesi mogu ugroziti i poremetiti njegovu prirodno-istorijsku i ambijentalnu celinu.

Zahtev monaha je upućen Eparhiji raško-prizrenskoj, UNMIK-u i OEBS-u.

2024 © - Vesti online