Subota 31.12.2011.
07:44
Vestionline

Mađari doneli zakon koji ''prkosi'' MMF-u i EU

MMF i EU su se ovog meseca povukli iz preliminarnih razgovora sa Mađarskom zbog insistiranja vlade premijera Viktora Orbana da se uvedu zakoni koji omogućavaju politički uticaj na centralnu banku i smanjivanje njene nezavisnosti.

Iako je parlament prihvatio nekoliko amandmana da bi se zakon usaglasio sa zahtevima Evropske centralne banke, neke od najkontroverznijih odredbi su ostale nepromenjene.

Zakon će povećati političkaj uticaj na centralnu banku

Novi zakon daje premijeru ovlašćenje da imenuje viceguvernera centralne banke, dok je ranije dva zamenika postavljao sam guverner. Monetarni savet, koji kontroliše kamatne stope, biće provećan sa sedam na devet članova, a njihovo imenovanje će zavisiti i od parlamenta.

Za zakon je glasalo 293 posanika, dok su četiri bila protiv. Zakon su podržale dve vladajuće stranke - Orbanov Fides i demohrišćani, kao i desničarska opoziciona stranka Jobik.

Poslanik Fidesa Antal Rogan rekao je da se zakonom jača nezavisnost centrlane banke i jamči nezavisan rad te instituciji i monetarnog saveta. Drugim odobrenima zakonom otvorena je mogućnost za sjedinjavanje Nacionalne banke Mađarske i finansijskog regualatornog tela, čime se zapravo, kako ocenjuje agencija AP, smanjuje značaj guvernera.

Rogan je rekao da vlada neće tražiti to sjedinjenje tokom mandata aktuelnog guvernera koji ističe početkom 2013. godine. Nacionalna banka Mađarske je, međutim, u saopštenju izdatom uoči glasanja izrazila zabrinutost da će promene "ugroziti stabilnost mađarske ekonomije".

Zabrinustost je izrazila i Evropska centralna banaka, dok je Orban nastojao da ublaži bojazan oko mogćeg neuspeha dogovora o pomoći sa MMF-om i EU.

"Pregovori s MMF-om nisu ključni", poručio je Orban i naveo da će ako ne bude kredita iz predostrožnosti MMF-a, Mađarska biti u stanju da se sama održi.

Uprkos Orbanovim rečima, raste zabrinutost investitora oko Mađarskih ekonomskih perspektiva - prinosi na petogodišnje i desetogoišnje obveznice porasli su skoro za jedan odsto na 9,7 odsto.

2024 © - Vesti online