Subota 31.12.2011.
00:16
Beta

Ministar: Čemu protest, trgovci će i dalje zarađivati

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović

"Nedostatak prave konkurencije se iskazuje kroz visoke marže za osnovne životne namirnice", rekao je Petrović iznoseći razloge za njihovo ograničenje i istakao da ni u drugim evropskim zemljama te marže nisu veće od deset odsto.

Kada mu je spomenuto protivljenje trgovaca, Petrović je rekao da on razume njihov protest, jer će zarađivati manje nego do sada, ali je istakao da njihov posao neće biti ugrožen.

"Trgovci će zarađivati i dalje, ali moramo da vodimo računa da se uspostavljaju legitimne ravnoteže", rekao je ministar poljoprivrede.

Ograničenje trgovačkih marži na deset odsto važi za pšenično brašno (tip "400" i "500"), jestivo biljno ulje (suncokretovo), termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano) i jogurt, šećer (beli kristalni), sveže meso (svinjsko, goveđe i kokošje) i za slatkovodnu ribu.

Unija poslodavaca Srbije upozorila je da bi uredba o ograničavanju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 odsto, predstavljala "otvoreno kršenje Zakona o trgovini".

"Upozoravamo članove Vlade Srbije da će njihovo glasanje za ovu Uredbu imati karakter krivičnog dela", saopštio je UPS i najavio žalbu Ustavnom sudu Srbije.

2024 © - Vesti online