Petak 30.12.2011.
21:33
Beta

Društvo sudija: Skupština primenjuje zakon sile

Foto: Ilustracija

Društvo navodi da je odlukom Agencije za borbu protiv korupcije utvrđen prestanak funkcije člana VSS, te je Skupština, kao organ koji bira članove Saveta, bila obavezna samo da to konstatuje.

"Međutim, Narodna skupština se odlučila da, umesto sile zakona, primeni zakon sile", ocenilo je Društvo sudija, što tumači kao poruku da nije obavezno postupati po pravnosnažnim odlukama nadležnih državnih organa, već ih je moguće ignorisati.

"Kada ovako postupa zakonadavni organ, svaki građanin bi mogao da se zapita zašto bi on postupao po odlukama državnih organa", piše u saopštenju.

Društvo sudija je pozvalo Skupštinu da razmotri odluku i da bez odlaganja, na prvoj vanrednoj sednici, postupi po rešenju Agencije za borbu protiv korupcije.

Skupština Srbije nije juče konstatovala prestanak funkcije Predraga Dimitrijevića te nije sprovedena odluka Agencije za borbu protiv korupcije o prestanku funkcije po sili zakona. Skupština je, umesto toga, stavila predlog za glasanje na kojem predlog nije prošao.

Agencija za borbu protiv korupcije je pre godinu dana utvrdila da je Dimitrijević, dekan Pravnog fakulteta u Nišu, prihvatanjem druge javne funkcije - člana VSS, bez saglasnosti Agencije postupio suprotno Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije čime mu je funkcija u Agenciji prestala po sili zakona.

2024 © - Vesti online