Petak 30.12.2011.
19:40
Beta

Rumunija hoće da zabrani prosjake

Kazne i za prosjake i za one koji im daju novac
 


Zarađivanje prosjačenjem je krivično delo, navedeno je u nacrtu zakona, koji kao kaznu predviđa šest meseci do dve godine zatvora. Predviđa se i konfiskacija novca dobijenog prosjačenjem.  Po nacrtu zakona, oni koji daju novac prosjacima, kaznili bi se sa 300 do 600 leja globe (70-140 evra).

Mišljenja građana su, međutim, podeljena. Kako prenosi Televizija Realitatea, deo prihvata ideju o zabrani prosjačenja, ali mnogi su protiv smatrajući da "siromašni prose, jer nemaju od čega da žive".

Gotovo svi anketirani su protiv kažnjavanja onih koji daju novac prosjacima, jer to su ljudi "dobre duše koji žele da pomognu siromašnima".

U Rumuniji ima mnogo prosjaka - od dece do starih, najveći broj su beskućnici ili stari, među kojima ima i onih koji su prevarom izgubili stan i ostali na ulici. Među prosjacima je teško naći "profesionalce".

Građani Rumunije prose i u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, a stigli su i do krajnjeg severa Evrope. Posebno ih proteruje Francuska, a u Italiju se uništavaju njihova improvizovana naselja.

2024 © - Vesti online