Petak 30.12.2011.
17:44
B92

Žarko Laušević tužio Crnu Goru

Nevinost hteo da dokazuje na sudu: Žarko Laušević
 

Posle odluke predsednika Borisa Tadića o pomilovanju, Laušević je iz SAD poručio da bi "više od pomilovanja želeo da bude oslobođen pred sudom".

Lauševićev advokat Vladan Bojić potvrdio je da je postupak po predstavci, koja je aktom Evropskog suda za ljudska prava potvrđena u avgustu prošle godine, je u toku.
 

"Nisam osetio olakšanje nakon odluke o pomilovanju. Ova odluka nije promenila ništa u nesreći koju osećam zbog svega što se dogodilo", rekao je advokat Bojić.

On je istakao da je Žarko Laušević tužio Crnu Goru u Strazburu.

"Crna Gora je deset godina ćutala ne dozvoljavajući Lauševiću da iskoristi pravo na delotvoran pravni lek. Zbog toga mi u Strazburu vodimo postupak protiv Crne Gore, koja može imati ozbiljne konsekvence zbog toga", ocenio je advokat Vladan Bojić za "Vijesti".

On je rekao i da smatra da je Tadićeva odluka "potpuno legitiman akt i jedini način da se završi ta pravna agonija", ali da Laušević ne oseća olakšanje i zadovoljstvo, jer je njegov život uništen.

Porodice dvojice mladića koji su ubijeni pre 18 godina u podgoričkom kafiću "Epl" ogorčeni su zbog pomilovanja i poručuju da za Žarka Lauševića što se njih tiče "nema abolicije".

Majka pokojnog Radovana Vučinića, Ilinka Vučinić je rekla da ne može da veruje u to i da ne zna kako da reaguje.

"Tek je bio došao iz vojske i posle šest meseci sve je bilo završeno, kako ću da reagujem...ne mogu...”, rekla je ona televiziji "Vijesti".
 

Brat pokojnog Dragora Pejovića, Nebojša Pejović je rekao da je sramno i tragično pomilovanje čoveka koji je oduzeo dva ljudska života.

"Ovo je tužno i tragično da je u jednoj državi osuđen i da se traži za ostali deo izrečene presude, a da ga predsednik druge države pomiluje”, naveo je Pejović.
 

Homen: Laušević izdržao prosečnu zatvorsku kaznu


Žarko Laušević je na izdržavanju kazne bio gotovo pet godina. Ministarstvo pravde dalo je pozitivno mišljenje Komisiji za pomilovanje i predsedniku Republike da se pomiluje Laušević, jer je on faktički u pritvoru već izdržao prosečnu zatvorsku kaznu za prekoračenje nužne odbrane, izjavio je državni sekretar Slobodan Homen.

 

"Uradili smo analizu sankcija, odnosno kazni koje se izriču za prekoračenje nužne odbrane i ustanovili da čak nijedan slučaj nije zabeležen da je izrečena kazna preko pet godina zatvora. S obzirom na to da je Laušević već proveo u pritvoru punih pet godina, on bi, da je osuđen onako kako se prosečno izriču sankcije, već odslužio kaznu", objasnio je Homen.

 

To je, prema rečima Homena, bio osnovni motiv kojim se Ministarstvo rukovodilo da da preporuku za pomilovanje.

2024 © - Vesti online