Nedelja 25.10.2009.
14:07
Vestionline

Čikago za studentski standard

Za stanovnika Čikaga ništa nije bolnije nego kada vidi gomile turista koji se razbacuju novcem, plaćajući precenjenu zabavu kada je širom Čikaga ima na sve strane i to za džabe. Evo nekoliko favorita šta možete da radite u Čikagu za male pare.


1. Muzika

Gospel pevači u parku uveseljavaju prolaznike


Ako ste u poseti Čikagu u periodu od sredine maja do ranog oktobra, potražite koncerte na otvorenom i vikend muzičke festivale. Čikaški ''Gospel muzički festival'' koji se održava početkom juna obično svojom posetom i odličnim programom zaseni sve festivale koji se u isto vreme dešavaju u centru grada i po dvoranama.
Veliki broj barova i noćnih klubova ne naplaćuje dodatnu ulaznicu kada u njima nastupa neko poznatije ime, pa se tako uz dobru informisanost mogu naći zaista atraktivni ''izlasci“.


2. Ples

Već 14. godinu za redom Čikago Samer Dens (Chicago Summer Dance) organizuje besplatne časove plesa i koncerte na kojima polaznici igrau razne plesove: sving, kantri, salsu i ostale igre iz celog sveta. Ako vreme dopušta, časovi se održavaju na otvorenom svakog dana od četvrtka do nedelje. Kulturni centar Čikaga domaćin je mnogim plesačima i trupama tokom cele godine, a za ove performanse se ne plaća ulaznica.


3. Pozorište
Ne treba očekivati da ćete za džabe videti velike pozorišne blokbastere u stilu onih sa Brodveja. Ali zato većina čikaških malih i srednjih pozorišta funkcioniše na volonterskom principu, a cele godine možete da gledate predstave uz pretplatnu kartu od 65 dolara. Međutim sa dosta pozorišta možete i da se dogovorite ako ste kratko vreme u Čikagu i ne isplati vam se da plaćate godišnju članarinu. Dovoljno je da pozovete pozorište i ugovorite detalje. I obavezno pitajte za dres kod, negde je obavezan.


4. Ture kroz grad

Možete da platite nekome dosta novca da vam pokaže grad, a sa druge strane možete iskoristiti i ono ustanove koje je gradska vlast organizovala kako bi se turisti priteklo u pomoć. Čikago griter program (Chicago greeter Program) spaja turiste sa prijateljski nastrojenim lokalcima koji kao volonteri gostima pokazuu svoje omiljene delove grada.


Ako više volite da budete sami možete skinuti sa Interneta mape, novinske članke i sastavljene ture za obilazak grada koje sprema turistički biro. Ture su organizovane po temama, poput arhitekture, istorijski periodi, etnička raznolikost grada, muzika, umetnost...


5. Muzeji


U najvećem broju muzeja u Čikagu postoji dan u nedelji kada je ulaz slobodan. Međutim, tada zna da bude ogromna gužva, jer se i turisti i stanovnici Čikaga sjate baš tog dana u muzej.


Postoji i druginačin besplatne posete. Često neke firme i korporacije sponzorišu određene postavke ili izložbe, koji su u skladu sa njihovim poljem delovanja.

 

6. Grad u bašti


Dugogodišnji gradonačelnik Čikaga, Ričard M Dejli, uložio je velike količine novca u pretvaranje gradskih parkova u prave botničke bašte. Kako su ovi parkovi prepuni tokom celog dana, nije na odmet posetiti i istorijski Džekson Park u kojem se nalaze „lagune mira“. U Linkoln parku nalazi se zoološki vrt, a kada dođu hladni zimski dani Linkoln park konzervatorijum nudi besplatano, tropsko pribežište.
 

2024 © - Vesti online