Petak 30.12.2011.
15:18
Beta

Rumunu i Ruskinji stotine godina zatvora zbog varanja Amerikanaca

Amerikanci putem Interneta kupovali nepostojeće automobile

Prema presudi, optuženi su nudili vozila prego legitimnih veb sajtova koji se bave trgovinom automobilima, navodi se u saopštenju iz kabineta američkog federalnog tužioca.

Šest stranaca, iz Nemačke, Rusije, Rumunije i Letonije, optuženi su da su prikupili novac od stotine potencijalnih kupaca za vozila koja im nikad nisu isporučili, a pritom su nelegalno stečene milione dolara prebacili u Evropu, piše u presudi.

Američke vlasti su navele da su vođe ove grupe bili Korneliju Stefan Vejkum (37), rumunske nacionalnosti i ruska državljanka Julija Mišina Hefron (23). Oboje se nalaze u federalnom pritvoru u Nevadi, po optužbama za krijumčarenje novca.

Kako se navodi u presudi, Vejkum je pratio račune u bankama na koje je trebalo potencijalni kupci da uplate novac, posle čega je položenu sumu podizao, i zajedno sa Mišinom krijumčario novac, skriven u njihovom prtljagu, u Berlin.

Pomenuti krijumčarski lanac otvorio je najmanje 110 računa u bankama, a prevareni su od septembra 2007. do oktobra 2010. na njih deponovali oko četiri miliona dolara.

Optuženi se suočavaju i sa optužbama za udruživanje kako bi počinili krivično delo organizovane prevare banki i pranje novca. Ukoliko se dokaže da su krivi, mogli bi da budu osuđeni na ukupnu kaznu od nekoliko stotina godina u federalnom zatvoru SAD.

2024 © - Vesti online