Četvrtak 29.12.2011.
18:34
Fonet

"Zašto se ne istražuje trgovina organima?"

Vitalij Čurkin: Rusija zabrinuta zbog zastoja u istrazi o trgovini organima
 


"To je veoma uznemirujuće za nas", rekao je Čurkin upitan zašto je potrebno toliko vremena da UN započnu istragu i šta bi dodatni dokazi mogli da otkriju.
 

"Mi ne razumemo zašto naše zapadne kolege u Savetu bezbednosti odbijaju da se utvrdi da li je istraga, koju trenutno na Kosovu sprovodi Euleks, zaista uverljiva i da li se čini sve da počinioci budu pronađeni", rekao je Čurkin u intervjuu za "Raša Tudej".
 

On je podsetio da je delegacija Srbije, zajedno sa ruskom delegacijom, sastavila jednostavan nacrt rezolucije, kojim se zahteva osnivanje kancelarije specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN, koja će pratiti rad Euleksa i utvrditi da su svedoci dobro zaštićeni.
 

Prema rečima Čurkina, delegacija Rusije uverena je da mehanizam Euleksa nije dovoljan za pravilnu istragu, za zaštitu svedoka, kao ni za izveštavanje Savetu bezbednosti.
 

Zabrinuti smo, rekao je on, da bi se moglo dogoditi da Euleks kao rezultat rada, posle pet ili šest godina objavi da nisu bili u stanju da otkriju bilo šta, da su svedoci ili umrli ili su bili ubijeni tokom procesa.

"Ne želimo da ovaj nečuveni zločin završi pod tepihom. Ali iz nekog razloga, postoji otpor naših zapadnih kolega da se ova istraga obavlja pravilno", poručio je ambasador Rusije u UN.

"Ali, očekujem da ćemo u 2012. nastaviti da radimo sa delegacijom Srbije i nadam se da će ta rezolucija na kraju biti usvojena, kako bismo bili sigurni da taj zločin neće biti ponovo zaboravljen", zaključio je Čurkin.

2024 © - Vesti online