Utorak 03.01.2012.
12:00
M.D. - Vestionline

Smrti koje su nas potresle u 2011.

Ejmi Vajnhaus, muzička ikona
 

Ejmi Vajnhaus
Neobična britanka, neverovatnog džez vokala, napustila nas je 23. jula 2011. godine. Ejmi je pronađena mrtva u svom stanu u Londonu. Prema forenzičarskim nalazima, Ejmi je umrla od prevelike količine alkohola u krvi. Neposredno pre smrti, započela je svetsku turneju sa nastupom u Beogradu. Međutim, umesto fantastičnog koncerta, Ejmi je se pojavila na bini i ćutala. Beogradska publika ju je izviždala, skandal je propratio ceo svet.

Posle pevačicine smrti, MTV je u njenu čast napravio emisiju, a mnogi su je stavili i u klub "Broj 27", za koji se veruje da je fatalan za muzičare.

Elizabet Tejlor

Slavna američka glumica umrla je 23. marta u 80. godini. Glumica se borila sa zdravstvenim problemima i mesec dana pre smrti smeštena je u bolnicu gde je ostala do smrti. Elizabeta Tejlor dobitnica je dva Oskara, za filmove "Baterfild 8" i "Ko se boji Virdžinije Vulf?". Ostaće zapamćena i po ulogama u filmovima "Kleopatra"", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Staza slonova" i "Kvo vadis".
 

Stiv Džobs

Osnivač IT kompanije "Epl" Stiv Džobs (56) umro je u sredu 5. oktobra, svega nekoliko nedelja nakon što je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku na mesto generalnog direktora, saopštila je ta kompanija. Džobsu je još 2004. godine utvrđeno da boluje od raka pankreasa.
On je jedan od najzaslužnijih ljudi što danas u ovom obliku imamo kompjutere, laptopove, tačskrin uređaje i internet. Zajedno sa suosnivačem kompanije Džobs je na tržište pustio "Epl II", prvi računar za ličnu upotrebu (PC) u istoriji. Stiv Džobs je dobio svoj dan.

Pročitajte još: Svi patenti Stiva Džobsa

Džo Frejzer

Nekadašnji svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji Džo Frejzer umro je u 67. godini posle kraće i teške bolesti. Frejzer, poznat i kao ''Smokin Džo'', ležao je u bolnici u Filadelfiji pošto mu je nedavno dijagnostikovan rak jetre. Frejzer će ostati upamćen u istoriji boksa kao prvi koji je pobedio Muhameda Alija 1971. godine, ali mu se ovaj kasnije revanširao u dva navrata.

Pit Posltvejt
Britanski glumac Pit Posltvejt preminuo je u 64. godini od raka, u bolnici u Šropšajru 3. januara. U karijeri je snimio više od 45 filmova, a najpoznatije njegove uloge su u filmovima "U ime oca", "Dežurni krivci", "Amistad", "Osmi putnik 3". Pit Posltvejt je najpoznatiji po filmu "U ime oca" za koji je nominovan za Oskara za glavnu mušku ulogu.


Piter Falk

Američki glumac Piter Falk, najpoznatiji po ulozi detektiva u dugovečnoj televizijskoj seriji "Kolumbo", umro je u 84. godini 25. juna.

Glumac je bolovao od Alchajmerove bolesti.

Luis
Pevač Ljubiša Stojanović Luis (59) poginuo je 31. jula oko pet časova ujutu u teškoj saobraćajnoj nesreći na putu između Feketića i Vrbasa.

Luisova smrt je iznenadila porodicu i prijatelje. Njegova supruga je neposredno posle njegove smrti izjavila da je Luis živeo zbog muzike i dece.

Darko Radovanović

Saobraćajna nesreća odnela je u 2011. godini i život pevača Darka Radovanovića. On i njegov menadžer su izgubili život na Obrenovačkom putu prilikom sudara. Cela estrada je bila u suzama zbog Darkove pogibije.

Petar Kralj
Srpski pozorišni glumac, preminuo je u Beogradu 10. novebra od teške bolesti. Glumac će ostati u sećanju po velikom broju uloga u serijama i filmovi domaće kinematografije. Velikan srpske glume dobio je i nagradu "Miloš Žutić", statuetu "Joakim Vujić", kao i "Dobričin prsten", nagradu "Pavle Vuisić", "Zlatni ćuran" i priznanje Sterijinog pozorja za životno delo.

Olivera Marković

Diva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 87. godini, 2. jula. Ova fenomenalna žena ostvarila je raznovrsne dramske likove na brojnim pozorišnim scenama širom nekadašnje Jugoslavije, a njen opus broji više od sto uloga.

Dobitnica je mnogobrojnih pozorišnih nagrada, među kojima su Specijalna nagrada na Danima komedije, Oktobarska nagradu grada Beograda, plakete "Mata Milošević" i "Dobrica Milutinović" i Dobričin prsten.


Dušan Janićijević
Velikan jugoslovenske i srpske kinematografije Dušan Janićijević preminuo je u 79. godini, u rodnom Grguru, kod Blaca, 5 jula. Janićijević je dobio Zlatnu arena na prvom Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine. Od tada igrao je u više od 500 filmova i televizijskih serija, a poslednju ulogu ostvario je u filmu Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video". Gotovo da nije bilo filma u kojem Janićijević nije igrao, a ni nagrade koju nije dobio.


Milan Delčić Delča

Nekadašnji pevač grupe "U škripcu" Milan Delčić-Delča preminuo je 25. jula u Beogradu u 51. godini, posle duge bolesti. Po raspadu matičnog benda, Delčić je imao samostalnu karijeru i snimio albume "Delča i Sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003).

2024 © - Vesti online