Četvrtak 29.12.2011.
11:39
Press

Čume pred sudom zbog davljenja žene

Čume malteretira ženu od kada su se upoznali, tvrdi Ivana

Ljubiša Buha Čume je 3. februara ove godine u kompleksu "Kotobanja" u Ulici Višnjički venac davio Tulovićevu, a zatim ju je više puta udario u lice i potiljak. Kako se navodi u optužnici, Ljubiša Buha Čume se tereti za krivično delo nasilje u porodici, za koje mu preti o do tri godine zatvora.

"Buha je 3. februara uveče u Beogradu u uračunljivom stanju posle kraće svađe sa suprugom Ivanom uhvatio ženu šakom za vrat i počeo da je davi", kažu u Prvom tužilaštvu, i dodaju: "Buha je zatim Ivanu više puta otvorenom šakom udario u glavu, pa je ona zadobila nagnječenje desne strane lica, kao i nagnječenje potiljka. Buha je tako počinio krivično delo nasilja u porodici", kaže se u optužnici.

Čume kao beli medved

 

Advokat Božo Prelević, nekadašnji koministar policije, kaže da optužnica protiv Ljubiše Buhe ne menja ništa u njegovom statusu svedoka saradnika, koji ima policijsku zaštitu.
 

"On je zaštićen kao beli medved i to jer je izneo deo istine za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Ali beli medvedi mogu da budu kažnjeni. On će verovatno dobiti uslovnu kaznu za nasilje u porodici, budući da mu je to prvo takvo krivično delo. A ako se desi da ga kazne kaznom zatvora, on će ići u zatvor", kaže Prelević.

Ivana Tulović Buha je, podsetimo, posle napada otišla sa detetom kod roditelja, a tek ujutru je došla u policijsku stanicu i prijavila nasilje u porodici. Ipak, kasnije se pokajala i htela da odustane od podnošenja prijave, a takođe je odbila da izvadi lekarsko uverenje o zadobijenim povredama.

"Ipak, postupak protiv svedoka saradnika na suđenju ubicama premijera Zorana Đinđića poveden je po službenoj dužnosti, pa je policija podnela krivičnu prijavu protiv Buhe, a kasnije su kod istražnog sudije ispitani Ivana i Buha, kao i nekoliko svedoka. Nakon sprovedene istrage tužilaštvo je odlučilo da podigne optužnicu. Za krivično delo nasilja u porodici zaprećena je kazna zatvora do tri godine", kažu u tužilaštvu.


Ivana Tulović Buha je u istrazi navela da je sama došla u policijsku stanicu Palilula da prijavi supruga Ljubišu Buhu za nasilje u porodici, koje, prema njenim rečima, traje od kada su se upoznali, pre šest godina.

Ona je u palilulskoj stanici, govoreći o spornom slučaju, ispričala da im je trogodišnja ćerka bila bolesna i da je Buha odbijao da donese zdravstvenu knjižicu. Ona je pozvala lekare jedne privatne klinike, koji su došli u kuću njenih roditelja, ali je tada upao Buha, počeo da ih vređa i naredio im da izađu napolje. Poslednjeg dana kada je prijavila maltretiranje, Buha je došao sa doktorom V. B. i naredio Ivaninom ocu da ode u apoteku. Zatim je, tvrdi ona, izazvao incident, bacivši preko ramena nož koji je pao na devojčicu.


"Doktor je sklonio nož sa deteta, mene je Ljubiša gurnuo, a zatim mi je desnom šakom udario šamar", objasnila je tada Ivana.

2024 © - Vesti online