Četvrtak 29.12.2011.
10:30
Beta

Čaves: Amerikanci nas zarazili rakom

Predsednik Venecuele: Ugo Čaves
 

Čaves se ove godine lečio od raka, a sumnje je izrekao dan posle objavljivanja vesti da je i argentinska predsednica Kristina Fernandez obolela od kancera.

Paragvajski predsednik Fernando Lugo, brazilska predsednica Dilma Rusef i njen prethodnik Luis Injasio Lula da Silva takođe boluju od raka, a svi ovi lideri su levičari.

Čaves je izjavio da je sve ovo "veoma čudno", ali je naglasio da samo razmišlja naglas i da ne iznosi "ishitrene optužbe", prenio je Bi-Bi-Si.

On je dodao da je slučajeve raka među latinoameričkim liderima "teško objasniti zakonom vjerovatnoće".

"Da li bi bilo čudno da su oni razvili tehnologiju za izazivanje raka, a da niko za to ne zna", upitao je Čaves u govoru vojnicima koji je prenosila televizija.

Čavez je napomenuo da su američki državni naučnici namerno zarazili zatvorenike iz Gvatemale sifilisom tokom četrdesetih godina prošlog veka, ali da se za to saznalo tek prošle godine.

Predsednik Venecuele, koji ima 57 godina, često iznosi optužbe da SAD pokušavaju da ga svrgnu sa vlasti ili, čak, ubiju.

Čaves tvrdi da je pobedio rak posle operacije i hemoterapije na Kubi ranije ove godine. Detalji o njegovoj bolesti nisu poznati javnosti, što podstiče spekulacije da je njegovo stanje lošije od predstavljenog.

2024 © - Vesti online