Četvrtak 29.12.2011.
12:03
Đ. Barović - Vesti

Zavađaju Mladića i Karadžića

Na meti hrvatskih medija: Radovan Karadžić (levo) i Ratko Mladić
 

"Ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo. I njima je mjesto sa nama i pored nas", izjavio je navodno Mladić, a hrvatski i bosanski mediji se već utrkuju u spekulacijama da bi ovo mogao da bude i ključni adut u odbrani Mladića pred Haškim tribunalom.

Advokati i Radovana Karadžića i Ratka Mladića bili su vidno zbunjeni ovim otkrićima "Slobodne Dalmacije".


Generalov advokat Miloš Šaljić kaže da će pogledati pažljivo transkript sa te sednice, ali da mu "čitava priča miriše na glupost".


- Ne znam koja je ideja, ali ako neko misli da će ovako doprineti međusobnom optuživanju Mladića i Karadžića, onda se vara. Oni se neće međusobno napadati - kaže Šaljić.


Goran Petronijević, šef Pravnog tima Radovana Karadžića ocenjuje da je u pitanju još jedna podmetačina Tužilaštva Haškog tribunala.


- Ništa novo. U nedostatku dokaza, najlakše je pokušati posvađati optužene za ista krivična dela, ali od toga neće biti ništa. Karadžić i Mladić neće ratovati u sudnici - kaže kratko Petronijević.
 

Priča o Sarajevu

U drugom delu govora, koji je objavila "Slobodna Dalmacija" Ratko Mladić navodno objašnjava kako će zauzeti Sarajevo.
"Ako hoćemo da prisilimo Muslimane na predaju, oko Sarajeva mora da se načička 300 cijevi kalibra od zolje 40-64 mm do Orkana i rakete P-65. A mi trebamo još ovog momenta u prsten staviti aždajinu glavu Sarajevo i iz njega može da ima izlaza samo onaj koga hoćemo mi pustiti, ali ne svaki od nas nego samo onaj ko je glavni, ko komanduje", izjavio je navodno general Mladić.

2024 © - Vesti online