Četvrtak 29.12.2011.
03:36
Večernje novosti

Prete nam nestašice goriva

Dva zla: Uz nestašice i više cene neminovno je i veliko smanjenje broja zaposlenih
 

- Ministarstvo trgovina je donelo novi pravilnik 24. avgusta ove godine, posle nešto više od godinu dana od donošenja "starog". Pun je nejasnoća, nemogućih zahteva na koje smo mi odmah upozorili nadležne, ali do danas nismo dobili odgovor."


Ono što najviše brine članove udruženja (EKO, "Intermol", OMV, "Petrobart", JP "Transnafta", "Intergas"...) jeste propis o veličini skladišta.
 

Ograničenja bez efekta

U UNKS-u smatraju da bi i eventualna odluka o ograničenju trgovinskih marži na pumpama bila kontraproduktivna.

- Ograničilo bi se tržište, baš kao što je urađeno početkom godine sa dvojnim akcizama, pa bi najverovatnije opet intervenisala EU - kaže Vojkan Janićijević.

- Samo Hrvatska od svih zemalja u svetu ima propisanu minimalnu veličinu skladišta. Posle mnogo polemike odredili su granicu od 300 kubnih metara, a naš minimalni rezervoar po ovom pravilniku ne bi smeo da bude manji od 5.000 kubnim metara - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS-a.


Prema ovom pravilniku, tvrde u UNKS-u, onemogućuje se i tranzit nafte i derivata.


- Analizirali smo moguće posledice ovog pravilnika. Uz nestašice i više cene, neminovno je i veliko smanjenje broja zaposlenih - tvrdi Vojkan Janićijević, član UO UNKS-a. - Najgore je što će bez licenci za bavljenje ovom delatnošću ostati veliki broj od 212 ovlašćenih firmi.

2024 © - Vesti online