Sreda 28.12.2011.
22:46
Večernje novosti

Pijemo triput manje sedativa

Ovog meseca su, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, izdate samo 321.832 kutije. A pre septembarskog propisa da izabrani lekar može da izdaje sedative najduže tri meseca, posle čega mora uputiti pacijenta kod psihijatra, mesečno je izdavano čak 900.000 kutija anksiolitika, pišu ''Večernje novosti''.

Opalo izdavanje lekova za smirenje

Od početka godine na recept je podignuto ukupno 9,5 miliona kutija lekova za smirenje, za koje je iz kase zdravstvenog osiguranja izdvojeno 750 miliona dinara. Još 210 miliona su ”dotirali” pacijenti kroz participaciju. Dve trećine ovih lekova izdato je do 28. jula, kada je smanjen broj sedativa koji se izdaju na teret RFZO. Na pozitivnoj listi od tada je 25 sedativa.

Bilo da se ovi lekovi piju kao dodatak terapiji za srčane ili reumatološke bolesti, ili zbog stresa i nervoze, po mišljenje se sad mora kod specijaliste. Psihijatrijske ordinacije su pune, a na odeljenjima opšte medicine u beogradskim domovima zdravlja za ”Novosti” je u sredu rečeno da neuropsihijatrima svakodnevno upute i po 100 pacijenata. Većina se, ipak, još ne odlučuje da poseti psihijatra.

- Od kada važe novi propisi za izdavanje sedativa imamo za 50 odsto više posla nego ranije - kaže, za ”Novosti”, dr Ljiljana Božović, neuropsihijatar u Domu zdravlja Lazarevac.

- Na ovom odeljenju nas je dvoje, i bukvalno ne možemo da postignemo da primimo sve pacijente. Razumem da su novi propisi pacijentima čudni, ali medicinski je opravdano da se sedativi izdaju po posebnom režimu. Problem je u tome što je psihijatrija sada usko grlo i stvara se gužva.

U neuropsihijatrijskim službama kažu da primećuju otpor kod pacijenata, koji u ordinaciju ulaze ”samo po pečat ili potvrdu”, pa psihijatri moraju da im objasne da bez pregleda ne mogu da dobiju lek.

2024 © - Vesti online