Sreda 03.10.1201.
08:00
Vestionline

Haljina koja je obeležila 2011. godinu

Haljina procenjena na 250.000 funti

Venčanje veka princa Vilijama i građanke Kejt Midlton pojavljuje se čak i u Rojtersovom kratkom filmu o svetu u 2011.godini. I to rame uz rame sa zemljotresom u Japanu, arapskim prolećem i brojnim drugim političkim potresima.

Za modni svet i tabloide nije bila misterija da li se vole mladenci, da li je mlada devica, ko je ona zapravo, i ostale pikanterije. Javnost je najviše bila zainteresovana za venčanicu koju će Kejt odabrati.

Da li će je praviti Englezi? Hoće li podsećati na haljinu Lejdi Dajane ili Grejs Keli? Kada je Kejt Midlton konačno na dan venčanja izašla pred svet svi su bili oduševljeni. Stizale su samo pohvale, bez i jedne negativne kritike. U godini koju je Kurt Andersen, novinar "Veniti fera" zaključio tekstom o tome kako se osim tehnologije u naše vreme zapravo ništa ne menja i svi izgledaju identično kao pre 10 ili čak 15 godina, ipak je jedna haljina obeležila godinu koja se završila.

Kejt Midlton je godinama važila za modnu ikonu na Ostrvu, da bi se polako popela i na liste najbolje odevenih žena u svetu. Međutim, venčanica koji je za nju napravila Sara Barton, asistentkinja Aleksandra MekKvina i njegova naslednica u istoimenoj modnoj kući, dokazala je dubinsko razumevanje mode koje vojvotkinja od Kembridža poseduje.

Kejt, koja je vrlo liberalna kada je moda u pitanju, sarađivala je sa dizajnerkom na izradi venčanice koja je morala da spoji tradiciju i  modernost, ali "i artističku viziju karakterističnu za stil Aleksandera MekKvina". Prema britanskoj tradiciji, haljina je spajala "nešto novo, nešto plavo (plava vrpca ušivena je u podsuknju) i nešto staro" (čipka na gornjem delu haljine napravljena u Rojal Skul of Nidlvork tehnikom s početka 19. veka). Vez je bio toliko složen i rafiniran da je vrednost haljine procenjena na 250.000 funti.

Ova haljina je istovremeno odala počast i MekKvinu, koji je počinio samoubistvo 2010. godine, i osigurala opstanak njegove tipično engleske modne kuće. Izložba radova Aleksandera MekKvina u njujorškom muzeju Metropolitan pod nazivom "Divlja lepota" ušla je u istoriju tog muzeja kao jedna od najposećenijih izložbi svih vremena s više od pola miliona posetilaca.

Kristina Agilera u haljini Valentina

Najgore modne greške:  Bilo ih je mnogo, kao i uvek. Iako su postale izuzetno popularne, mnogi kritičari su istakli da kao neukus Valentino haljine boje pudera prekrivene crnom čipkom, koje odaju utisak kao da je golo žensko telo ogrnuto čipkanim prekrivačem. Ipak, treba posebno istaći neobične kreacije koje su na venčanju princa Vilijama nosile princezice Beatris i Eugen, ćerke princa Endrjua i Sare Ferguson. Izgledale su kao savremene kopije onih zlih sestara iz Pepeljuge, bez obzira na to što je Eugeni odabrala kreaciju genijalne Vivijen Vestvud, a Beatris Valentina. Ipak, kombinacija šešira Filipa Trisija, tih haljina i cipela i njihovih prenaglašenih oblina delovala je pomalo groteskno.

Zločesti dečko prevršio je meru:  Galliano, kao i MekKvin, tipični predstavnik londonskih ekscentrika, dizajner koji je uvek želeo da pomera granice u modi i vlastitom stilu odevanja i ponašanja, u februaru 2011. počinio je i "neoprostiv prekršaj". Pijan, verovatno i drogiran, u jednom baru u Parizu osuo je paljbu po paru koji je sedeo do njega antisemitskim uvredama. Ovog puta njegov šef nije zažmurio kao mnogo puta ranije i otpustio ga je s mesta kreativnog direktora modne kuće Dior.

Džon Galijano od sebe oterao svoju muzu Natali Portman

Galijana se odmah javno odrekla i Jevrejka Natali Portman, koja je odbila da nosi njegovu kreaciju za Dior na svečanosti dodele Oscara, iako je pre toga potpisala ugovor za reklamnu kampanju parfema Mis Dior Šeri. Otpuštanje Galijana značilo je konačni kraj mode obeležene ekscesima svih vrsta i prihvatanje nove realnosti, mode u vreme recesije i prezira naspram blink-blink, bunga-bunga društvene scene. U izvesnom smislu i otpuštanje Karine Roitfild s mesta glavne urednice vrlo značajnog, ali malo čitanog francuskog Voga dokazuje da u modi više ne žele preterivanja, strahovladu, histerične ispade, sukob interesa i neodgovorno ponašanje.

Čak dva puta u "Veniti feru"

Lejdi Gaga kao ikona stila: Lejdi Gaga se u 2011. našla na naslovnim stranicama 36 glavnih časopisa, a čak dva puta u "Veniti feru". Nije li i to dokaz da je moda u krizi? Žena koja je modni izraz zamenila konceptualnim akcijama s biftecima.

Cipele ili klizaljke?! Kreatori su razmišljali o krizi izgleda
Potpetice koje nisu napravljene za hodanje: Iako modni dizajneri ne odustaju od vrtoglavih potpetica, pa još poduprtih platformama, jedan od najvećih "cipelara" našeg vremena, Manolo Blanik, tvrdi da su cipele glomazne poput komada nameštaja "prostačke". Njegove najprodavanije cipele su vrlo jednostavne salonke kakve su se nosile u pedesetim godinama, s potpeticom od deset centimetara, ali bez platforme i grotesknih detalja. Takve cipele za svoje venčanje odabrala je i Kejt Mos, žena koja "naslućuje trendove".

Bez obzira na mnoštovo cipela poznatih brendova s arhitektonski dizajniranim petama i platformama, u gotovo svim kolekcijama velikih kuća našle su se i jednostavne salonke, besmrtne poput male crne haljine. Povratak klasici, komadima koji traju mnogo duže od jedne sezone? Možta je i to odgovor na krizu.

Versaće jaknica za H&M 5.526 dolara jeftinija od one u Versaće radnji

Versaće za svaki džep: Novinarka Vogovog sajta Style.com izračunala je da razlika u ceni između Versaće kožne jakne sa nitnama u Versaćeovom butiku i slične jakne koju je kuća Versaće eksluzivno napravila za jeftini H&M iznosi 5.526 dolara. Svakako, takve dizajnerske kolekcije za H&M prodaju se kao kokice u holu bioskopa. Devojke po svetskim metropolama po čitave noći čekale su da se otvore vrata radnji i da prve izaberu komade Versaćea. Sledeće godine H&M najavio je saradnju s avangardnom modnom kućom Marni, a reklamnu kampanju radiće Sofia Kopola.

Demokratizaciju mode u izvesnom smislu zaista je započeo ovaj švedski tekstilni div (kao što je to za dobar dizajn kućnih predmeta pre toga napravila Ikea). No kad je Keti Horin, dugogodišnja modna novinarka Njujork Tajmsa, nedavno napisala da joj se vojvotkinja od Kembridža više sviđa u Zarinoj haljini nego u skupoj dizajnerskoj kreaciji, čini se da je čitav proces i dovršen. Danas na tržištu postoji nekoliko jeftinih, masovnih brendova koji svake dve nedelje na tržište izbacuju nove stvari u duhu onoga što rade vodeći dizajneri. Što je najvažnije, često se ti komadi veoma razlikuju u ceni, ali gotovo nimalo u kvalitetu.

Roksanda Ilinčić u svojoj radionici u Londonu

Srpkinja koja je osvojila svetski džet-set: Revija Roksande Ilinčić, devojke koja je na svetsko modno putovanje krenila iz Beograda, bila je jedna od najzapaženijih na Nedelji mode u Londonu. A kako i ne bi kada dve najuticajnije modne ikone današnjice Mišel Obama i Kejt Midlton nose njene haljine. I to u najznačajnijim prilikama i državničkim posetama.

2024 © - Vesti online