Ponedeljak 02.01.2012.
09:30
M.D. - Vestionline

Najzabavnije filmske pustolovine

Foto: Ilustracija

Indijana Džons

Prepoznajemo ga po šeširu, kožnoj jakni i biču, a misija mu je da odgonetne najveće zagonetke i pronađe blago. Reč je, naravno, o Indijani Džonsu. Ovaj lik nastaje kao plod mašte jednog od najuticajnijih režisera Holivuda, Džordža Lukasa. Sa samo 75 dana snimanja i četiri Oskara stvorena je legenda. Simpatično mrzovoljan, neverovatno vešt u svemu čega se dohvati, Indijana je poprimio status kultnog junaka i među odraslom publikom koja je u njegovim avanturama prepoznala izuzetno zabavnu fikciju.

Robin Hud


Verovatno ne postoji osoba koja nije pogledala barem jednu ekranizaciju priče o avanturama poznatog junaka iz Šervudske šume. Svojim dobro poznatim principom uzimanja od bogatih i davanja siromašnima, Robin Hud postaje jedan od najpopularnijih likova filmske industrije i danas ima značajan uticaj na pop kulturu.

Robin Hud na filmskom je platnu dosad imao brojna lica i brojne televizijske serije. Mnogi smatraju da je šarmantnog odmetnika najbolje otelotvorio Erol Flin u klasiku iz davne 1938. U zadnjem nastavku oskarovac Rasel Kroul glumi pravu legendu u avanturističkom spektaklu režisera Ridlija Skota. Bez obzira da li se misli o njemu kao lopovu ili junaku, jedan čovek će postati večni simbol borbe za slobodu svih ljudi.
 

Lov na zeleni dijamant

Džoan Vajder je autorka popularnih ljubavnih romana čije junakinje proživljavaju sve ono što ona ne uspeva u vlastitom životu, a to je istinsko uzbuđenje i prava ljubav. Ali njena životna avantura počinje kada kreće u Kolumbiju u potragu za otetom sestrom. U njenoj pustolovini pridružuje joj se šarmantni avanturista s kojim pokušava da pronađe blago.

Tridesetdvogodišnji Robert Zemekis 1984. napokon je dobio priliku da se vine na A-listu holivudskih režisera, a tek ga je ova komedija "Lov na zeleni dijamant" promovisala u autora od kojeg je moguće očekivati i velike filmske uspehe.

Gunis

Film koji godinama rasplamsava dečju maštu zasigurno su avanture grupe dečaka iz Gun Doksa koji kreću u potragu za izgubljenim blagom gusara Jednookog Vilija kako bi sprečili da ih lokalni bogataši isele iz kuća i preotmu kvart u kojem su odrastali. Davno zaboravljena mapa koja iz dosadnog predgrađa kroz niz tragova i zamki vodi do skrivenog gusarskog broda i izgubljenog blaga čini se kao san koji je odsanjao svaki klinac, a niko ga nije bolje preneo na filmsko platno od režisera Ričarda Donera.

Pustolovina prepuna neočekivanih događaja, zadataka, za čije je rešavanje potrebna domišljatost, uvođenje nesvakidašnjih likova koja svako dete vodi u samo središte njegovih maštanja pokazuje kako su prijateljstvo i odanost najvažnije vrline.
 

Put oko sveta za 80 dana

Glavni junak priče je luckasti naučnik Fog koji u opkladi s Kraljevskom akademijom započinje vratolomnu pustolovinu obilaska planete u roku 80 dana, a neobične avanture prolazi po svim krajevima sveta. Poznata priča temelji se na istoimenom romanu Žila Verna, a nebrojeno puta već je adaptirana za TV i bioskope. Već 1919, četrdeset godina nakon što je roman napisan, snimljen je nemački nemi film. Druga filmska verzija iz 1956. smatra se i najuspelijom, a režirao je Majkl Anderson.

Tri musketara

“Svi za jednog, jedan za sve” rečenica je po kojoj prepoznajemo jedan od filmova na kojem su generacije i generacije odrastale i uživale u avanturama trojice musketara. Oni se zovu Atos, Portos, Aramis i Dartanjan, a nastali su prema najpopularnijem romanu Aleksandra Dime. Pustolovine trojice kraljevih najhrabrijih vojnika bili su već tema brojnih adaptacija, od kojih su svakako najzapaženije verzija Džordža Sidneja iz 1948, s Lanom Tarner i Džinom Kelijem. Brojni klinci i odrasli uživali su borbama trojice musketara protiv večnog neprijatelja korumpiranog kardinala Rišeljea.
 

Pirati sa Kariba

Koliko su gusari i potraga za tajnim blagom zanimljiva i neiscrpna tema pustolovnih filmova, pokazao je uspeh svih nastavaka “Pirata s Kariba”. Šarolika ekipa predvođena šarmantnim i vragolastim kapetanom Džekom Speruom u bespućima Karipskog mora već nas u četiri nastavka zabavlja avanturama u traženju blaga i borbi sa svakojakim čudovištima. Zahvaljujući sjajnoj glumi Džonija Depa i nenadmašnoj režiji Gora Verbinskog, kritičarska pera ispisivala su same petice “Piratima”, a publika širom sveta poludela je za ovim kapetanom.


Naravno, nismo zaboravili ni avanture Družine prstena, mladog čarobnjaka Harija i borbe dobrih i loših stanovnika svemira u “Zvezdanim ratovima”. Zbog toga smo odlučili da najboljim avanturističkim filmovima s elementima fantazije posvetimo neki poseban članak u budućnosti.

2024 © - Vesti online