Sreda 28.12.2011.
13:24
Vestionline

Albanci traže od Švajcarske da ne izruči pripadnika OVK

Privođenje pripadnika Gnjilanske grupe u Specijalni sud

Grupa građana iz Preševa najavila je za danas protest podrške Nuhiju ispred ambasade Švajcarske u Prištini. Vladi Švajcarske predato je više od 5.000 potpisa protiv izručenja Srbiji, koji su prikupljeni u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Nuhiju je 20. aprila ove godine uhapšen u Švajcarskoj po zahtevu Srbije za izručenje, saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravde. Beograd je optužio Nuhiju da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila 1999. godine u Gnjilanu kao član grupe koja je, kako se navodi u optužnici, "otela oko 150 osoba i ubila blizu 50" krajem sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda 21. januara ove godine osudilo je devet pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK na višegodišnje kazne zatvora zbog ubistava u Gnjilanu tokom 1999. Devet pripadnika ove grupe je osuđeno zbog ubistva i mučenja do smrti najmanje 32 civila.

Drugi, još neidentifikovani pripadnici OVK, su od juna do septembra 1999. preduzimali radnje koje su imale za posledicu smrt 80 civila srpske i nealbanske nacionalnosti, kao i u nezakonitom zatvaranju 153 civila, koji su potom pušteni, navedeno je tada. Na po 15 godina zatvora osuđeni su Aguš Memiši, Selimon Sadiku i Samet Hajdari.

Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliju, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam godina Ferat Hajdari i Kamber Sahiti. Za zatvaranje, pljačku, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok se devetorici sudilo u Beogradu.

Postupak je razdvojen protiv optuženih koji su bekstvu Fazlije Ajdaria, Redžepa Alije, Šaćira Šaćirija, Šefketa Muslijua, Sadika Alije, Idriza Alije, Šemsija Nuhijua i Ramadana Halimija.

2024 © - Vesti online