Sreda 28.12.2011.
08:32 >> 11:08h
Beta

Severna Koreja se oprašta od Kima Džong Ila

U pogrebnoj povorci bili su najviši zvaničnici vojske i partije, a na njenom čelu bio je Kimov sin i naslednik Kim Džong Un, prenose agencije.

Analitičari pažljivo prate sahranu kako bi došli do naznaka ko bi mogao da ima najviše uticaja na neiskusnog naslednika i navode da je režim, kao posle smrti Kim Il Sunga 1994, iskoristio priliku da obezbedi vernost za novog vođu i u ceremoniju uključio veliki broj ljudi.

Kim Džong Un, koji jos nema 30 godina, u središtu je interesovanja svetske javnosti od očeve smrti 17. decembra.

Državni mediji - koji su Kim Džong Una protekle sedmica nazivali "velikim naslednikom" i "vrhovnim vođom" - isticali su da će se ista porodica zadržati na vlasti i u trećoj generaciji. Sahrana lidera Severne Koreje je prilika za iskazivanje lojalnosti državi i nasledniku Kim Džong Unu.

Kim Džong Il preminuo je 19. decembra u 69. godini.

Pogrebna povorka krenula je i vratila se do memorijalne palate Kumsusan, u kojoj je Kimovo telo bilo izloženo i u kojem se čuva telo njegovog oca, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Državna televizija počela je jutros da emituje snimke početka ceremonije uz tvrdnju da je reč o direktnom prenosu. Državna agencija KCNA javila je da su hiljade građana i vojnika izašli na ulice glavnog grada Severne Koreje kako bi očistili ulice
prekrivene snegom.

Ceremonija je počela u 10 sati po lokalnom vremenu, kada su Kim Džong Un i najviši vojni i partijski rukovodioci odali poslednju počast bivšem vođi u memorijalnoj palati.

Vojna povorka je potom prošla kroz centar Pjonganga u pratnji vozila sa Kimovim telom i povorke automobila s vencima i najvišim rukovodiocima.

Dvanaestodnevna žalost u zemlji zvanično će biti završena u četvrtak nacionalnim pomenom i trominutnom tišinom tačno u podne. Vozovi, brodovi i druga vozila i mašine oglasiće se sirenama u četvrtak u podne.

2024 © - Vesti online