Sreda 28.12.2011.
06:38
novimagazin.rs, Danas

Holandija nije protiv naprednjaka

Tomislav Nikolić ne smeta "lalama"

"Budućnost Srbije je isključivo u rukama njenih građana. Oni će odlučiti koja će politička stranka da pobedi na narednim parlamentarnim izborima i kakva će politika da bude vođena nakon toga", prenosi list "Danas" stav Ministarstva spoljnih poslova Holandije.


Nama nije važno ko će da preuzme vlast posle izbora, bila to i Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, rekli su neimenovani sagovornici dnevnika.


Prema njihovim rečima, Tadićev poziv Srbima sa severa Kosova da se povuku sa barikada "promenio je mišljenje vlade u Hagu, koja je nakon toga postala naklonjenija Beogradu u vezi sa ubrzanjem evropske integracije Srbije“.


Holandski zvaničnici navode da od srpskih političara očekuju da ostanu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da rade na reformisanju društva. Ipak, ističu da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, jer "EU ne želi da ima drugi Kipar“.


Zbog ratova i nasilja koji su se devedesetih dogodili na prostorima bivše Jugoslavije, Holanđani "žele da vide transformaciju Srbije“. U tom kontekstu, oni pozdravljaju punu saradnju Srbije s Tribunalom u Hagu, odnosno hapšenje i izručenje poslednjih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

2024 © - Vesti online