Sreda 28.12.2011.
07:43
Beta

Francuska izdvojila pet miliona evra za Aušvic

Zloglasni logor Aušvic
 

U narednih pet godina Francuska će u Fodnaciju Aušvic-Birkenau uložiti pet miliona evra, obećao je francuski premijer Fransoa Fijon, saopštio je Državni muzej u Aušvicu na mestu te najveće nacističke fabrike smrti.


"Aušvic-Birkenau ima posebnu težinu i značaj. Večni dug koji ima Francuska budući da su desetine hiljada ljudi iz naše zemlje deportovane u taj logor zahteva da damo punu podršku fondu koji ima za cilj da se to mesto očuva i da se sećanje na žrtve predaje sa pokoljenja na pokoljenje", napisao je Fijon.


Fond u koji se sliva novac za obnovu i konzervaciju tog nemog spomenika holokausta kako se stare barake i objekti koje nagriza zub vremena ne bi pretvorili u ruševine, osnovan je 2009. godine posle dramatičnog apela Poljske koja je do tada iz svog budžeta brinula o održavanju objekata.


Stručnjaci su proračunali da je za obnovu logora i radove na odoržavanju nakon konzervacije neophodno u narednih nekoliko godina 120 miliona evra.


Čitavu polovinu sume dala je Nemačka, a sa novcem iz Francuske Državni muzej bivšeg nacisitičkog logora Aušvic-Birkenau ima sada već sumu od 97 miliona evra. Prvi radovi zahvaljujući tom novcu u fondu počinju naredne godine - obnova 45 zidanih baraka u delu logora Aušvic II - Birkenau.

2024 © - Vesti online