Sreda 28.12.2011.
02:21
Beta

Stefanović: Dijalog sa Prištinom jedino rešenje

Srbija će nastaviti da brani svoje institucije na severu Kosova: Borislav Stefanović
 

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Stefanović je rekao da je dijalog sa Prištinom jedini način za rešenje problema na Kosovu i da su njegov cilj zaštita Srba i zaštita državnih interesa.


Srbi na Kosovu i Metohiji nisu krivi zato što Srbija 9. decembra nije postala kandidat za prijem u EU, rekao je Stefanović. Stefanović je istakao da će Srbija nastaviti da brani svoje institucije na severu Kosoiva i zalaže se za prava Srba koji žive južno od Ibra i za zaštitu manastira.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je na istoj sednici da će sredinom januara početi razgovori o rešenju problema u vezi sa naplatom visoke takse za osiguranje vozila koja prelaze administrativnu liniju Kosova.


Stefanović i Bogdanović su ocenili da je najavljeni referendum koji su predložili Srbi sa severa Kosova, nepotreban i da neće rešiti probleme.


U četiri opštine na severu Kosova biće održane sednice skupština opština o referendumu na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li prihvataju kosovske institucije ili ne. Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao agenciji Beta da će skupštine opština posle praznika na zajedničkoj sednici doneti konačnu odluku o referendumu.


Predstavnici Srba iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog potoka sastali su se prošlog vikenda. Tada je najavljeno da će referendum najverovatnije biti 15. februara, na Dan državnosti Srbije. Pitanje na referendumu bi bilo da li građani tog dela Kosova žele uvođenje albanskih institucija.


Predstavnici Srpske radikalne stranke su predložili da Odbor za Kosovo podnese zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti uredbe Vlade Srbije o slobodi kretanja. Sednica Odbora koja je trajala gotovo šest sati, završena je bez zaključaka jer posle odlaska predstavnika vladajuće koalicije nije bilo kvoruma.

2024 © - Vesti online