Utorak 27.12.2011.
19:07
Beta

Vladajuća koalicija: Srbi treba da poštuju odluke države

Srbi na prelazima na severu Kosmeta
 

Predstavnici Srba sa severa Kosova najavili su mogućnost održavanja referenduma na Dan državnosti Srbije, 15. februara, a pitanje bi bilo da li građani tog dela Kosova žele uvođenje albanskih institucija.

Nada Kolundžija

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da eventualno raspisivanje referenduma ne bi rešilo problem na severu Kosova, kao i da politički predstavnici Srba treba da sarađuju sa državnim organima Srbije.

"Ovaj nagovešteni put ih, s jedne strane, neće odvesti do rešenja, a s druge strane oduzeće im legitimitet da se predstavljaju kao neko ko jeste predstavnik lokalnih vlasti i poštuje odluke državnihorgana", rekla je Nada Kolundžija.

Branko Ružić

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je da je referendum demokratski model izjašnjavanja, ali da u ovom slučaju treba proceniti da li iza zahteva stoje politički motivi koji bi mogli da donesu štetu interesima Srbije.

Upitan da li motiv leži u tome da Srbija ne dobije status kandidata za članstvo u EU, Ružić je rekao da ne želi da komentariše "da li politički odgovorni ljudi žele da se nešto loše desi državi".

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović rekao je da Srbi treba da poštuju odluke državnih organa jer primaju plate iz republičkog budžeta.

Aleksandar Jugović

On je rekao da treba stati na put lažnom patriotizmu i kontroli Srba na Kosovu od strane određenih političkih stranaka koje, kako je rekao, sve čine da Srbija ne dobije status kandidata.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je da Srbi sa severa Kosova treba da sarađuju sa državnim institucijama i da bi svaki ishitreni potez mogao da bude kontraproduktivan.

Poslanik kluba manjina Bajram Omeragić rekao je da podržava Vladu Srbije i pregovore sa Prištinom i da građani moraju da usklade svoje postupke sa državnim institucijama.

Jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je da je politizacija problema na severu Kosova kontraproduktivna i da, kako je kazao, sve nacionalne manjine moraju naći adekvatna rešenja u okviru država u kojima žive.

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić rekao je mogućnost raspisivanja referenduma "finale pogrešne politike Beograda".

"Kad postavite barikade, to se uvek završi referendumom", kazao je Đurić.

Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić rekao je da smatra da se državne institucije moraju poštovati ali da i Vlada Srbije mora poštovati Ustav.

"Da su nas Srbi sa Kosova konsultovali pre nego što su izašli u javnost sa tom odlukom, mi bismo im svakako savetovali da to ne rade. Zalažemo se za to da oni i dalje zadrže jedinstvo i da tako jedinstveni vrše pritisak na državne organe Srbije da budu građani Srbije", kazao je Delić.

2024 © - Vesti online