Utorak 27.12.2011.
17:03
Mondo

Zabranom Gej parade prekršen Ustav

U 2011. godini Parada ponosa je otkazana u poslednjem trenutku
 


 

"Odluka Ustavnog suda predstavlja značajan korak u zaštiti slobode izražavanja i okupljanja svih građana Srbije, posebno ugroženih manjina", saopštio je Beogradski centar, koji zastupa organizatore Povorke ponosa pred Ustavnim sudom Srbije i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Ako se ima u vidu i nedavna zabrana Parade ponosa 2011. godine, čije organizatore Centar takođe zastupa, odluka Ustavnog suda treba da služi kao opomena izvršnim vlastima da moraju poštovati svoje ustavne i međunarodnopravne obaveze, navodi se u saopštenju.

Za razliku od ovogodišnje Parade, Povorka ponosa 2009. nije formalno zabranjena, već je policija donela rešenje da se manifestacija premesti na praznu poljanu u parku Ušće, ali je, nasuprot stavovima političkog vrha, Ustavni sud potvrdio svojom odlukom da se zapravo radilo o de fakto zabrani Povorke, saopštio je Centar za ljudska prava.

Zabranom ovogodišnje Parade ponosa prekršeni su ustav i međunarodno pravo, što će i Ustavni sud na koncu potvrditi, navodi se u saopštenju.

Beogradski centar je izrazio nadu da će vlast prilikom organizovanja Parade ponosa sledeće godine postupiti u skladu sa presudom Ustavnog suda, jer će u suprotnom biti ugroženi ne samo pripadnici seksualnih manjina, već i sama ideja demokratije u Srbiji.

2024 © - Vesti online