Utorak 05.01.2010.
04:46
Vestionline

Svaka 10. beba u svetu se rodi pre vremena

Većina nedonoščadi se rađa u siromašnijim zemljama, u kojima su izgledi njihovog preživljavanja slabi, prenosi Rojters. SZO, međutim, upozorava da se u poslednjih 20 godina broj prevremenih porođaja "dramatično povećao" i u nekim od najbogatijih zemalja sveta, kao što su SAD, Kanada i neke zapadnoevropske države.

Rast broja prevremenih rođenja u SAD, Britaniji i skandinavskim zemljama pripisuje se sve češćem odlučivanju žena da rode posle 34. godine, pribegavanju veštačkoj oplodnji i porođaju putem cerskog reza.


Na osnovu podataka za period između sredine devedestih godina i 2007, dolazi se do zaključka da je 85 odsto beba rođenih pre isteka normalnog perioda nošenja od 37 nedelja iz Azije (oko 70 miliona godišnje) i Afrike (preko 40 miliona godišnje).

Najveći procenat prevremenih u odnosu na ukupan broj rođenja, beleži se u Africi (gotovo 12 odsto), a potom u Severnoj Americi (10,6 odsto). U Južnoj Americi i na Karabima, procenat prevremeno rođene dece je 9,1, a u Evropi samo 6,2 odsto.

Stručnjaci SZO ističu da u zemljama u razvoju beba rođena nakon 32 nedelje trudnoće i teška manje od dva kilograma ima slabe izglede da preživi, dok u razvijenim zemljama ima iste šanse da preživi kao i dete rođeno na vreme.

Podaci iz SAD pokazuju da oko 50 odsto beba rođenih posle samo 22 do 25 nedelja trudnoće preživljava, a polovina njih nema nikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema kad dostignu starost od 18 do 22 meseca.

Veliki deo prevremenih rođenja u Aziji - naročito na indijskom potkontinentu i oko njega (gde je prosek takvih rođenja 11,4 odsto), kao i u južnim delovima Afrike (gde je procenat prevremenih porođaja 17,5 odsto) - posledica je nedostatka medikamenata za lečenje infekcija trudnica.

2024 © - Vesti online