Ponedeljak 04.01.2010.
23:40
Tanjug

Kuba i Nigerija protestuju zbog novih mera SAD

Nisu svi sa Kube teroristi

Vlada Nigerije saopštila je da je "nepravedno" uvrstiti tu zemlju na listu sa Avganistanom, Pakistanom i Jemenom, koje Vašington smatra "sponzorima terorizma", dok je državni kubanski list "Granma" objavio da je uvođenje dodatnih mera provere dokaz "antiterorističke paranoje SAD uperene protiv Kube i drugih zemalja".

 
Dodatne mere bezbednosti uvode se pošto je Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab prošle nedelje optužen da je na Božić pokušao da digne u vazduh avion američke kompanije "Nortvest erlajns" u trenutku kada se na letu iz Amsterdama približavao Detroitu sa skoro 300 putnika.


Služba za bezbednost saobraćaja saopštila je juče da će svaki pojedinac koji putuje u SAD "iz ili preko zemalja koje su sponzori terorizma ili drugih zemalja od posebnog interesa" biti podvrgnuti dodatnoj proveri, podsetile su agencije.


Na spisku zemalja koje sponzorišu terorizam, koji je sastavio Stejt dipartment, nalaze se četiri zemlje: Kuba, Iran, Sudan i Sirija. Pojačanoj kontroli biće, međutim, podvgnuti i putnici iz Avganistana, Alžira, Iraka, Libana, Libije, Nigerije, Pakistana, Saudijske Arabije, Somalije i Jemena.

Nigerija ne stoji iza Abdulmutalaba

"Ponašanje Abdulmutalaba ne oslikava Nigeriju i ono ne bi trebalo da bude kriterijum za ocenjivanje svih Nigerijaca. Nepravedno je diskriminisati 150 miliona ljudi, zbog ponašanja jednog čoveka", rekla je nigerijska ministarka za informisanje Dora Akunjili.


Akunjili je naglasila da Abdulmutalab nije uticajan u Nigeriji, da nije regrutovan niti obučavan u toj zemlji, kao i da ga u Nigeriji niko ne podržava.

2024 © - Vesti online