Biće hrane i poklona za mog Lazara

Brižna majka: Ivana Simonović sa Lazarom
 

Ali, čitaoci "Vesti" želeli su da za majku i dečaka učine i više od toga - da im obezbede krova nad glavom, a anonimni donator iz Nemačke istrajava u odluci da im svakog meseca šalje po 40 evra, sve dok ne budu imali redovne prihode. U decembru, dve donacije su se sustigle i reporteri "Vesti" uručili su Ivani 80 evra.


- Čuvam na štednoj knjižici 13.000 evra i hoću da kupim kuću, ali onakvu kakvu ja želim - kaže Ivana koja je je završila Specijalnu školu za decu zaostalu u mentalnom razvoju, što je nije učinilo manje požrtvovanom i odgovornom majkom.


Međutim, u postupku kupovine kuće pokazalo se da Ivana Simonović ne može u potpunosti da razume realnost i da shvati da želje i mogućnosti često ne idu zajedno.
Reporteri "Vesti" od proleća tragaju za kućom po obližnjim vranjskim selima. Uspeli su da pronađu nekoliko koje odgovaraju po kvalitetu i što se uklapaju u sredstva koja su joj obezbedili humani zemljaci.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


- Ponuđena mi je manja kuća od čvrstog materijala u selu Ćukovac, šest kilometara udaljenog od Vranja, ali meni se nije dopala jer iako je pored puta, nije bilo puno kuća u komšiluku. Strah me ako nema ljudi u blizini... - objašnjava Ivana odbijanje ponuđenog rešenja.


Slična obrazloženja su i za druge dve kuće. Strah od novog i nepoznatog, čini se, postaje dominantan kada se nađe u selu u kome nije živela i među ljudima s kojima se nije sretala.


Da li će ga, kada i kako savladati ostaje da se vidi. Na knjižici, u koju su uvid imali vaši reporteri, 13.000 evra i dalje stoji, a Ivana i dalje živi, privremeno kako tvrdi, kod roditelja u selu Moštanica gde su se preselili iz Donjeg Neredovca jer njihova rodna kuća našla se na trasi budućeg autoputa pa im je isplaćena i za taj novac kupljena druga u pomenutom selu.


- Roditeljima ništa ne dajem od donacija, tako da ću da kupim hranu da se moj Lazar najede mesa, voća i kolača. Dobiće i poklone, jedan od Deda Mraza i drugi od Božić Bate - kaže ozarena Ivana, zamišljajući radost sina.

2024 © - Vesti online