Ponedeljak 04.01.2010.
20:39
Tanjug

Bandić: Srpska protivtužba je "deplasirana"

Bandić je konferenciji za strane dopisnike u Hrvatskoj rekao da bi neko iz Beograda bi trebalo da dođe u Vukovar i učini ono što je svojevremeno uradio (nemački kancelar) Vili Brant, dodajući da u Hrvatskoj nije bilo logora i da Hrvatska nije bombardovala Kragujevac ili Novi Sad.


Aktuelni gradonačelnik Zagreba je potom izrazio želju za jačanjem dobrosusedskih odnosa sa zemljama regiona, a pogotovo za zemljama bivše Jugoslavije.

U Hrvatskoj nije bilo logora: Milan Bandić

"Zbog strateških hrvatskih interesa prva moja poseta biće poseta BiH, odnosno Sarajevu", rekao je Bandić i podsetio da je i Hrvatska supotpisnik Dejtonskog sporazuma za BiH.


On smatra da rešenje međunacionalnih odnosa u BiH treba tražiti u ravnopravnosti tri naroda i to u okviru mehanizama Dejtonskog sporazuma, ali da se onda ide i na stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta.


Na pitanje o rešenju graničnog spora sa Slovenijom, Bandić je rekao da se zalagao da se prvo radi na arbitraži, a da se u slučaju nezadovoljavajućeg rešenja ide na referendum kako se Hrvatskoj ne bi otimala teritorija.


Bandić je naglasio i da je žalosno što Hrvatska u 19 godina samostalnosti nije stvorila ni jednog istinskog prijatelja, kao i da dosadašnji predsednici i vlade nisu rešili ni jedno otvoreno granično pitanje sa susedima.


Ističući da je stvaranje diplomatske službe u njegovoj ingerenciji, on je najavio da će hrvatska diplomatija ići na traženje i stvaranje savezništava i održanje dobrih odnosa sa državama u regionu uključujući i Kosovo, te sa EU, SAD, pa i Rusijom, Indijom i Kinom kao snažnim svetskim državama.


Ističući da će ako postane predsednik Hrvatska ići i na poboljšanje odnosa s nesvrstanima, Bandić je rekao da u predratnoj politici nije sve bilo loše.

2024 © - Vesti online